Waarderbrug en Catharijnebrug staan door de hitte zeker tot woensdagochtend open

De Catharijnebrug staat voorlopig open. Op de achtergrond molen De Adriaan.© Foto Wessel Mekking

Wessel Mekking
Haarlem

De Waarderbrug en de Catharijnebrug zijn vanwege de hitte in elk geval tot woensdagochtend niet te gebruiken door het wegverkeer. Hoewel deze bruggen over het Spaarne werden gekoeld, zijn ze toch buiten gebruik gesteld en opengezet.

Het ijzer van bruggen zet door de hitte uit, waardoor schade kan ontstaan aan het brugdek. Om beschadigingen te voorkomen, zijn bij drie oeververbindingen verdere maatregelen getroffen.

Opengezet

De Waarderbrug, tussen Haarlem-Noord en het noorden van de Waarderpolder, is opengezet. Dat houdt in dat het wegverkeer en voetgangers deze momenteel niet kunnen gebruiken.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Catharijnebrug.© Foto Wessel Mekking

Ook de Catharijnebrug, bij de Koudenhorn, staat in elk geval tot woensdagochtend open. Voor het verkeer is een omleidingsroute ingesteld.

Schouwbroekerbrug

De Schouwbroekerbrug gaat niet meer open voor de scheepvaart. Wegverkeer kan nog wel gebruikmaken van deze brug.

Koelen

De Waarderbrug, Catharijnebrug, Buitenrustbruggen en Schouwbroekerbrug hebben sensoren die de uitzetting van de brug door de hitte monitoren. Als deze bruggen te warm worden, kunnen ze direct worden gekoeld. Door de bruggen te koelen met water, wordt het uitzetten van de bruggen vertraagd. ’De warmte-energie gaat zo in de verdamping van het water zitten en niet in de brug’, wordt uitgelegd op de website van de gemeente Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.