Nieuwe trawler voor Parlevliet & Van der Plas. Schip vist op kabeljauw, koolvis, heilbot en ook op garnalen

Artist impression van de Jan Maria.© foto Parlevliet & Van der Plas

Pieter van Hove
Katwijk/IJmuiden

Visserijmaatschappij Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk, met een vestiging in IJmuiden, laat een nieuwe trawler bouwen voor haar Duitse dochter.

Op de Turkse scheepswerf Tersan wordt momenteel hard gewerkt aan de BX 792 Jan Maria, een 88 meter lang vissersschip voor de vangst van ’witvis’ als kabeljauw, koolvis en heilbot en ook op garnalen. De thuishaven wordt Bremerhaven. In de stad is ook Nordbank Hochseefischerei GmbH gevestigd, de dochtermaatschappij van Parlevliet & Van der Plas.

Het schip vervangt de huidige ROS 786 Gerda Maria die op dit moment vist in de wateren ten oosten van Groenland. Deze hektrawler stamt van 1990 en heette toen de NC 106 Cuxhaven. De Gerda Maria wordt verkocht, al is volgens directeur Diek van der Plas nog niet bekend waarheen.

De vangsten van de Jan Maria worden (in sommige gevallen) gefileerd en daarna ingevroren aan boord. De capaciteit ligt rond de honderd ton per dag. Het schip heeft maximaal 45 bemanningsleden aan boord en gaat vissen in noordelijke wateren. De oplevering is volgens planning volgend jaar juli.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.