Grand Prix Zandvoort kan doorgaan, circuit behoudt natuurvergunning

Max Verstappen viert het winnen van de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort.© ANP

ANP
ZANDVOORT

Circuit Zandvoort behoudt in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 zijn natuurvergunning.

Daardoor kan de Grand Prix van de Formule 1 op Zandvoort in september waarschijnlijk doorgaan. De Raad van State oordeelt dinsdag dat de vergunning niet tijdelijk wordt opgeschort, zoals milieuorganisaties hadden gevraagd.

De Raad van State heeft twee redenen om de vergunning in de voorlopige uitspraak niet te schorsen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan.

Dat komt doordat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, zoals de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Lees ook: Zandvoort verleent evenementenvergunningen voor Formule 1

Ook maakte de hoogste bestuursrechter een afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Het circuit heeft volgens de rechter al "forse investeringen" gedaan in het terrein en voor de toegankelijkheid.

De huidige natuurvergunning maakt minder racedagen mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis konden evenementen tijdelijk niet doorgaan. Daarom oordeelde de rechter nu in het voordeel van het circuit van Zandvoort, in elk geval tot de definitieve uitspraak volgend jaar.

Lees ook: De rijke natuur rond een race-circuit. Een blik in een heel bijzonder duingebied waar de natuur langzaam weer territorium terugwint

Natuur- en milieuorganisaties gingen in hoger beroep, nadat de rechtbank in Haarlem in april hun bezwaren tegen het circuit ongegrond had verklaard. Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) vinden dat het circuit geen natuurvergunning had mogen krijgen.

Volgens de milieuorganisaties klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. MOB zegt dat het racen meer schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit dan uit de rekensom blijkt.

De RvS stelt dat nader onderzoek nodig is om de rekensom te toetsen. Dat kon niet tijdens de voorlopige zitting, waar de milieuorganisaties om hadden gevraagd in een poging de natuurvergunning in elk geval tot de definitieve uitspraak te schorsen.

Stichting Duinbehoud is teleurgesteld dat de RvS niet toekwam aan een inhoudelijke beoordeling van de stikstofberekeningen.

Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort, is verheugd. Hij wijst op de verduurzamingsmaatregelen die al getroffen zijn, zoals de betere bereikbaarheid met het ov. Hij zegt nog steeds bereid te zijn te praten met de natuur- en milieuorganisaties over de langetermijnplannen van het circuit en de impact daarvan op het milieu.

Lees ook: Circuit Zandvoort: in november duidelijkheid over F1-races na 2023

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.