Minder boetes voor overtredingen op water: hoe zit dat in jouw regio?

Handhavers in actie op de Loosdrechtse Plassen.© Archieffoto Studio Kastermans

ANP
AMSTERDAM

Er zijn vorig jaar minder boetes uitgedeeld voor overtredingen op het water. Handhavers schreven in 2021 bijna 3.800 boetes uit, zo’n 20 procent minder dan in 2020.

Wel ligt het aantal boetes nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van het CJIB.

Het gaat hierbij onder meer om boetes aan schippers zonder vaarbewijs, boten waar te weinig reddingsvesten aanwezig zijn en te hard varende speedboten. In totaal werd met de ’waterboetes’ 730.000 euro geïnd.

Volgens Jeroen van den Heuvel, hoofd van de afdeling watersport van brancheorganisatie HISWA-RECRON, zijn tijdens de coronacrisis veel meer mensen het water opgegaan. „Zowel het gebruik van bestaande vaartuigen als de aanschaf van nieuwe vaartuigen is ontzettend toegenomen”, aldus Van den Heuvel.

„Naar onze beleving kwam dit enerzijds omdat mensen tijdens corona besloten om in Nederland op vakantie te gaan en omdat je op een boot goed kan voldoen aan de coronamaatregelen.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.