Farmers Defence Force: maak je op voor hardste acties ooit

ANP
WAGENINGEN

Farmers Defence Force (FDF) is totaal niet tevreden over het eerste overleg dat boerenorganisaties met het kabinet hebben gehad. „Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft”, zegt voorman Mark van den Oever.

Hij wil niet zeggen om wat voor soort acties het gaat. „Daar gaan we niet over uitweiden, maar we gaan zeker escaleren. We bedenken altijd iets speciaals.”

Volgens Van den Oever is de kloof tussen het kabinet en de boeren groot. Hij vergelijkt die met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. „De impasse is groot, we zijn terug bij af”, zegt hij.

Volgens Van den Oever wilden de boeren een toezegging van het kabinet. „Aangezien de hand niet gegrepen wordt, moeten we weer terug naar de oude strategie. Aan de onderhandelingstafel wil het niet beslist worden.

Met zijn allen, ook heel gematigde partijen, hebben we samen een strategie bepaald. We wilden een kleine toezegging. Die komt niet. Dan zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang.”

Abest

Van den Oever zegt dat hij geen oproepen wil doen aan zijn achterban. „Die boeren weten zelf goed wat ze wel en niet kunnen doen. Niemand is voor asbest op de snelweg gooien. Ik denk dat we het daar met zijn allen wel over eens zijn. Maar kijk, het is natuurlijk ook onze achterban, wij gaan ze niet afvallen.”

Bij eerdere protesten werden spullen met het kankerverwekkende asbest erin op de snelweg gegooid. De troep moest door gespecialiseerde bedrijven worden opgeruimd, waardoor wegen langer dicht bleven.

Boerenorganisaties spraken vrijdag in Utrecht met kabinetsleden onder wie premier Rutte en met bemiddelaar Johan Remkes. Farmers Defence Force was daar niet bij. Van den Oever is wel in overleg met de grootste koepelorganisatie, LTO Nederland.

Bij boerenorganisaties heerst grote teleurstelling na het gesprek vrijdag onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat zei Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force vrijdag, namens de acht boerenorganisaties die vrijdagmiddag in Wageningen deelnamen aan een nabespreking en naar eigen zeggen 95 procent van de landbouw vertegenwoordigen.

Namens de boeren is volgens Van Maanen een handreiking gedaan naar het kabinet. Die handreiking is volgens hem niet aangepakt, „maar was voorwaarde voor een vervolggesprek voor de partijen.” Het geschonden vertrouwen is niet hersteld, aldus Van Maanen.

’Geen alarmfase één’

Dat Farmers Defence Force (FDF) waarschuwt dat mensen zich moeten opmaken voor de hardste acties die de boerenactiegroep ooit heeft gevoerd, is voor de politie geen reden om preventief allerlei politiemensen de straat op te sturen. Dat zegt een woordvoerder van de korpsleiding vrijdag in een reactie.

„Het is niet zo dat het alarmfase één is bij de politie, dat alle verloven worden ingetrokken. Dat is echt niet aan de orde.”

Wat de politie wel doet, is zoveel mogelijk informatie verzamelen, geeft hij aan. „Dat is wat we voortdurend aan het doen zijn. Vandaag, gisteren, en daar gaan we mee door.” Zo zijn er aangekondigde acties, aldus de woordvoerder, maar probeert de politie ook informatie te verzamelen over niet-aangekondigde acties.

Eerder deponeerden actievoerende boeren uit protest afval op meerdere snelwegen. De woordvoerder zegt daarover dat Rijkswaterstaat camera’s heeft op snelwegen. „Dus er is zicht op wat er gebeurt.” Waar nodig, en dat is vaak regionaal, wordt dan gekeken of moet worden opgeschaald. „We proberen voortdurend onze informatiepositie zo optimaal mogelijk te krijgen, zodat we weten wat er speelt, en zullen naar bevind van zaken handelen”, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.