Enorme investering VS in klimaat weer stap dichterbij

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Een enorme investering in de Amerikaanse economie om onder meer klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen van de inflatie te verminderen is weer een stap dichterbij. Alle vijftig Democratische senatoren hebben een wetsvoorstel hiervoor zaterdag (lokale tijd) goedgekeurd. Dit houdt in dat de Senaat nu kan gaan debatteren over de investeringen van enkele honderden miljarden dollars.

Alle vijftig Republikeinse senatoren stemden zoals verwacht tegen de miljardeninvesteringen, die onder meer belastingverhogingen tot gevolg hebben. Vice-president Kamala Harris gaf echter de beslissende stem. De debatten zijn na de stemming direct begonnen.

De stemming had een belangrijke symbolische waarde, omdat de plannen tot vorige week nog niet door alle Democraten werden gesteund. Senator Kyrsten Sinema keurde de plannen donderdag als laatste Democraat goed. Zij wilde eerst dat meerdere punten in het plan werden gewijzigd. Ook senator Joe Manchin en de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer lagen dwars.

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt van "de grootste investering in de geschiedenis om klimaatverandering te bestrijden" en zegt dat de plannen onder meer banen in de Verenigde Staten zullen creëren en de energiekosten voor Amerikanen helpen verlagen. Het wetsvoorstel zou er volgens de Democraten voor moeten zorgen dat de koolstofuitstoot in 2030 met 40 procent is afgenomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.