Moskou en Kiev beschuldigen elkaar weer over kerncentrale

ANP Producties | Bron: ANP
MoskouKiev

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan een kerncentrale aan de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr, 50 kilometer van de stad Zaporizje, onder vuur te nemen. De kerncentrale die de grootste van Europa is, viel zonder veel moeite aan het begin van de oorlog in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met het Oekraïense personeel. Oekraïense milities bleven actief in het gebied.

Kiev beschuldigt sindsdien de Russen er regelmatig van het door hun veroverde gebied met een kerncentrale onder vuur te nemen en de centrale met opzet te bedreigen. Volgens Moskou beschieten Oekraïense milities de centrale met raketten om de Russen er de schuld van te kunnen geven. Daarbij zou bijvoorbeeld in de nacht van zaterdag op zondag een opslagplaats van afgewerkte kernbrandstof zijn geraakt, maar de brand zou zijn geblust.

De internationale 'atoomwaakhond' IAEA maakt zich ondertussen grote zorgen over de centrale die een gevaarlijk centrum van propagandastrijd dreigt te worden. De beschieting vormt "een reëel risico op een nucleaire catastrofe, die de gezondheid, ook buiten Oekraïne, bedreigt", zei IAEA-chef Rafael Grossi zaterdag.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.