Oekraïne probeert Russen bij Cherson pas af te snijden

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Bij de grote Zuid-Oekraïense stad Cherson, die bezet is door Russische troepen, heeft het Oekraïense leger opnieuw raketaanvallen uitgevoerd. Doelwit was een strategisch belangrijke en eerder beschadigde brug over de rivier Dnjepr. Bovendien werd een weg over een Dnjepr-dam met raketten beschoten. Sinds de Oekraïense aanvallen eind juli op de verbindingen over de Dnjepr daar, is de bevoorrading van de Russische troepen op de rechteroever aanzienlijk verstoord.

De Oekraïense autoriteiten in Kiev kondigen al enkele weken een tegenoffensief aan om het grondgebied te heroveren dat in de eerste dagen van de Russische aanval moest worden prijsgegeven. De regio is ook van strategisch belang omdat ze grenst aan het Krim-schiereiland, dat Moskou in 2014 heeft geannexeerd. Met de verovering van Cherson slaagden de Russen erin een verbinding over land te maken met andere Oekraïense regio's die ze sinds de invasie bezetten.

In de Oost-Oekraïense provincie Donetsk wordt nog steeds fel gevochten om de steden Bachmoet en Avdiivka, het laatste bolwerk van de Oekraïners daar. Russische aanvallen in de buurt werden afgeslagen, melden de Oekraïense strijdkrachten. Ook de Russische opmars ten oosten van Siversk en ten zuidwesten van Avdiivka zou zijn gestopt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.