Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

ANP Producties | Bron: ANP
Nablus

Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

De tweede dode is volgens het leger "een andere terrorist die in het huis was". De derde zou een jongen (16) zijn geweest die op straat liep. Niet alleen bij de woning in Nablus, maar ook elders in de bezette stad vonden botsingen met het leger plaats. Hulporganisatie Rode Halve Maan zegt 69 mensen met schotwonden te hebben behandeld. Er raakten geen Israëlische militairen gewond.

De door Israël gezochte commandant weigerde zichzelf over te geven en barricadeerde zich met andere militanten in zijn woning. Bij het daaropvolgende vuurgevecht werden volgens het Israëlische leger raketten op het huis afgevuurd. De Al-Aqsa Martelarenbrigades, een van de belangrijkste milities onder de regerende Fatah-partij, dreigen met een tegenaanval.

Dagelijkse operaties

De Israëlische veiligheidsdiensten voeren al maandenlang bijna dagelijks operaties uit op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de focus ligt op militanten van Islamitische Jihad. De nieuwe confrontaties komen kort na het begin van een wapenstilstand die de groepering en Israël hadden gesloten na drie dagen vol geweld.

Israël startte vrijdag met het "preventief" bombarderen van posities van Islamitische Jihad in de Gazastrook. Militanten in dat gebied reageerden daarop met het afvuren van meer dan duizend raketten. Er stierven 46 Palestijnen en ook vielen er zo'n 360 gewonden. Het staakt-het-vuren, dat tot stand kwam met hulp van Egypte, ging zondagavond in.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.