VN-Veiligheidsraad bespreekt situatie Oekraïense kerncentrale

ANP Producties | Bron: ANP

N i e u w bericht, voegt installatie luchtafweer toe in 3e alinea

NEW YORK (ANP/DPA) - De VN-Veiligheidsraad bespreekt donderdagmiddag de recente beschieting van een Oekraïense kerncentrale in de oostelijke regio Zaporizja. De vergadering is op verzoek van Rusland.

Rafael Grossi, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), zal de vijftien leden van de raad inlichten over de situatie in de kerncentrale van Zaporizja. De centrale, die in de stad Enerhodar staat, is afgelopen weekend herhaaldelijk beschoten en liep daarbij schade op. Aangenomen wordt dat de kritieke infrastructuur intact is gebleven, maar het IAEA maakt zich grote zorgen over de situatie bij de kerncentrale, die de grootste is van Europa. "Het onderstreept dat de kans op een kernramp zeer reëel is", zei Grossi zaterdag zelfs.

Russische troepen zijn inmiddels begonnen met het installeren van een luchtafweersysteem in de kerncentrale, zei het hoofd van het door Moskou aangestelde militaire bestuur in Zaporizja dinsdag tegen de Russische staatstelevisie.

Kiev beschuldigt de Russen er regelmatig van de centrale met opzet te bedreigen. Volgens Moskou beschieten Oekraïense milities de centrale om Rusland er de schuld van te geven. De beweringen van beide zijden zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.