Horrorfilm over filmfestival op Overveens landgoed: ’Het is een ludiek protest tegen de verpretparkisering van Elswout’

Johanna Borski, gespeeld door Michelle Trentelman, staat op uit haar graf.© Stills uit film

Arthur de Mijttenaere
Overveen

De rechter heeft het pleit al beslecht, maar de tegenstanders van het filmfestival op landgoed Elswout in Overveen laten op creatieve wijze weer hun proteststem horen. Ze maakten Movies at Elswout, een korte horrorfilm vol suspense tegen filmvertoningen op het landgoed.

De film, met een knipoog geschoten, toont wat er allemaal kan gebeuren, als iemand in een ligstoel geniet van ouderwetse films waarin sterren als Humphrey Bogart of Sean Connery schitteren. Je roept het noodlot over je af en een argeloze filmbezoeker zal zich voortaan wel een tweede keer bedenken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Cameraman

Het filmpje is gemaakt door Pieter Vonck, in Haarlem vooral bekend als activist. Vonck (65) heeft zijn brood altijd verdiend als cameraman en editor en dat is te zien. Het scherp gemonteerde filmpje is geschoten met een mobiele telefoon, maar daarmee kun je ook professionele resultaten bereiken.

Scary Movies at Elswout.© Still uit film

Let vooral op het geluid dat ook bij deze film, als in een thriller van Brian de Palma, de spanning laat toenemen. Ook Johanna Borski, de grondlegger van landgoed Elswout, maakt haar opwachting. Sterker nog, zij staat er zelfs voor op uit haar graf.

Het is een grappig filmpje met een grimmige boodschap van Remko Oexeman van de Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) en zijn geestverwant Pieter Vonck. Oexeman: ,,Het is een ludiek protest tegen de verpretparkisering van Elswout. Als Staatsbosbeheer één filmfestival toestaat, volgen er meer.’’

,,Er komen op Elswout steeds meer van dit soort activiteiten, bijvoorbeeld ook het Klaterfestival. Daar komen in de avonduren te veel mensen op af, terwijl het een natuurgebied is.’’ Vonck: ,,We willen met dit filmpje meer de aandacht op Elswout vestigen, de staat van het landgoed is allerbelabberdst. Kijk eens naar de bruggen.’’

Vleermuizen

Oexeman was namens de SBEZK naar de kortgeding-rechter gestapt om het filmfestival niet door te laten gaan, maar daar dacht de rechter vorige week anders over. Wel beloofde de organisator Jason Blaauw van het filmfestival het geluid nog meer te dempen om de zeldzame vleermuizen op het landgoed te beschermen.

Een vleermuis valt de filmkijker aan, die nietsvermoedend in zijn strandstoel zit.© Still uit film

De negatieve publiciteit heeft volgens Blaauw de kaartverkoop wel doen stokken, toch zijn de eerste twee voorstellingen met driehonderd plaatsen uitverkocht. Na Intouchables op donderdagavond, volgt vrijdagavond The Grand Budapest Hotel en zaterdagavond The Velvet Queen. Alleen voor de voorstelling van zaterdagavond zijn nog ongeveer vijftig zitplaatsen verkrijgbaar. In een strandstoel op buitenplaats Elswout.

Omgevingsdienst

De uitspraak van de omgevingsdienst Noord-Holland-Noord over het handhavingsverzoek van de SBEZK is woensdag bekendgemaakt. De SBEZK wilde dat de omgevingsdienst een stokje stak voor het filmfestival maar heeft verloren. De meervleermuis wordt volgens de ecoloog van de omgevingsdienst geen schade berokkend door het filmfestival.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.