Zondag 64ste Zeemijl van Bloemendaal

De finish van de Zeemijl in 2019.© Archieffoto United Photos/Rob van Wieringen

Marcel Tabbers
Overveen

Corona gooide de afgelopen twee jaar roet in het eten, maar komende zondag wordt hij dan toch gehouden: de 64ste editie van de Zeemijl van Bloemendaal. De wedstrijd- en prestatietocht over 1852 meter wordt evenwijdig aan de kust verzwommen tussen de tweede en derde zandbank in de Noordzee.

Direct na de start en vlak voor de finish dienen de deelnemers een boei te ronden. Afhankelijk van het tij en de stroming is de start de ’hele’ nabij Parnassia of bij het Hotel Beachhouse in Zandvoort. Er is ook een ’halve’ zeemijl. De organisatie is in handen van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade.

Het maximum aantal van 350 deelnemers is nog niet gehaald en inschrijven kan nog steeds op de website (www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl). Rond 12.30 uur zondag wandelen de deelnemers vanaf de reddingspost aan de Zeeweg 78 in Overveen over het strand naar het startpunt waar ongeveer 13.00 uur de wedstrijdzwemmers beginnen. Vijf minuten later zijn de recreanten aan de beurt. Als de koplopers het startpunt van de Halve Zeemijl passeren gaan ook die deelnemers te water.

De veiligheid wordt gegarandeerd door een vijftiental boten van de Bloemendaalse Reddingsbrigade en de collega’s van Zandvoort en IJmuiden. De leeftijdsgrens voor de hele zeemijl is 15 jaar. Om mee te mogen doen aan de halve zeemijl moet je minimaal 12 jaar zijn. Zwemdiploma A en B is in beide gevallen verplicht. Je mag in een wetsuit zwemmen. De watertemperatuur op dit moment bedraagt 22 graden.

Bij slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden wordt het evenement een week verplaatst.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.