Haarlems slagersduo verkoopt ook ijs en woonaccessoires: ’Het is allemaal handel’
Wat is het beroep van de man op de foto’s bij dit artikel? Is hij A) slager B) verkoopt hij ijs of C) heeft hij een winkel voor woonaccessoires? Het juiste antwoord is: alle drie.
Brahim El Yassini, de man op de foto’s, heeft samen met Karim Taharaoui (die op vakantie is) sinds kort drie geheel verschillende winkels vlak bij elkaar op het Leonardo da Vinciplein in Haarlem.
Een paar jaar geleden begonnen ze hier de wijksuper Slagerij Meerwijk. Maar de ondernemers zijn van alle markten thuis: dit voorjaar openden ze ook Da Vinci Home Decoraties en ten slotte Da Vinci IJs. Alle drie op hetzelfde rijtje, vlak bij elkaar.
(Tekst gaat door onder de foto)
Vooral de ijswinkel scoort gigantisch. De ouderen in de appartementen boven het Da Vinciplein genieten er evenveel van als de kinderen van de twee basisscholen aan het plein. Die laatsten zorgen op vaste tijden voor een opstopping. ,,Als om kwart over twee de scholen uitgaan, is het hier opeens gigantisch druk’’, vertelt verkoopster Selima Redouni.
Botermarkt
Brahim, woonachtig in IJmuiden en Karim, uit Haarlem-Schalkwijk, werken al jaren samen. Ze leerden elkaar kennen als collega’s bij slagerij Mabrouk aan de Botermarkt. In 2017 besloten ze samen voor zichzelf te beginnen aan het Da Vinciplein, waar ze een Turkse slagerij/groentewinkel konden overnemen. Die was gevestigd in het pand waar tegenwoordig de interieurwinkel en de ijswinkel zitten.
Het was wel een krap bemeten ruimte. Toen in 2018 de Wibra op de andere hoek van het rijtje verdween, wekte dat dus de grote interesse van het ondernemersduo. Na langdurige gesprekken met de verhuurder en daarna een flinke verbouwing openden ze in 2020 de deuren van de geheel vernieuwde Slagerij Meerwijk.
Niet zo’n doorsnee betegeld supermarktje, maar een zorgvuldig gedecoreerde winkel met trendy houten wanden en een breed assortiment. Op 13 maart was het drukbezochte openingsfeestje. Net in de week dat Nederland op slot ging voor het coronavirus. ,,Toch bleef de winkel gelukkig heel goed draaien. Het was superdruk, dat hielp ons om door te gaan’’, zegt El Yassini.
Snackbar
De oorspronkelijk ruimte ging voorlopig dienstdoen als magazijn. Maar ondertussen dachten de twee mannen na. Zouden ze er een koffietentje beginnen? Of een snackbar? Of iets anders? In elk geval wilden ze er íets mee, want het huurcontract liep nog een paar jaar door. Maar helaas, na een paar maanden bleek de gemeente onverbiddelijk: geen horeca op deze plek.
Dus werd het plan B. De mensen ‘boven’ – in de appartementen dus – suggereerden een ijswinkel, dat zouden ze heel leuk vinden. El Yassini: ,,Maar er zijn maar een paar maanden in het jaar dat je veel ijs verkoopt. Dus daarmee kun je niet genoeg geld verdienen voor zo’n grote ruimte. Toen hebben we besloten hem in tweeën te splitsen en er ook een woonwinkel te beginnen.’’
Een slager kan net zo goed woonaccessoires of ijs verkopen, vindt El Yassini. ,,Het is gewoon handel’’, zegt hij. ,,Je kunt het allemaal leren.’’ Zijn eigen hart ligt nog steeds bij de slagerij, dat is immers al twintig jaar zijn vak. Maar hij is blij met de uitbreiding, ook voor de buurt. De drie winkels – allemaal zeven dagen in de week open – brengen levendigheid op het plein. ,,Vroeger was het hier op zondag doodstil.’’ Ook klanten uit Heemstede en Vijfhuizen weten het plein met de gratis parkeergarage te vinden.
Kroonluchters
De interieurwinkel is in Haarlem de enige in zijn soort, met kroonluchters, theepotten, theeglazen, klokken enzovoorts. Hij loopt aardig, maar niet geweldig, zegt El Yassini. ,,Alles is zo duur geworden, kip is dubbel zo duur, vlees is dubbel zo duur. Daar denken de mensen eerst aan.’’
Wat wel altijd goed verkoopt, vertelt Selima Redouni, zijn de geurtjes voor in huis en de theeglazen. ,,Een Nederlandse huisvrouw zal misschien zeggen ‘we hébben al theekopjes’, maar een Turkse of Marokkaanse moeder wil altijd weer nieuwe glazen. En het zijn vaak grote gezinnen, dus nooit genoeg theeglazen!’’