Geen einddatum aan ophalen Afghanen naar Nederland

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De komende weken kunnen 240 Afghanen vanuit een buurland van Afghanistan naar Nederland worden overgebracht. Daarnaast zijn er nog 256 Afghanen in Afghanistan die naar Nederland mogen komen. Er zit geen einddatum aan de operatie, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken wil iedereen zo snel mogelijk naar Nederland halen, benadrukt een woordvoerder.

Of er nieuwe vluchten zijn gepland, wil hij niet zeggen. "Over de toekomst kunnen we in verband met de veiligheid niets zeggen." Vorige week arriveerden 184 Afghanen vanuit Pakistan op Eindhoven Airport.

De toezegging vanuit Pakistan is "hoopvol" wat betreft het overbrengen van de 256 Afghanen die nog in Afghanistan zijn, zegt de woordvoerder. Het gaat hier om Afghanen die in eigen land gevaar lopen omdat ze voor Nederland hebben gewerkt en naar Nederland mogen komen, maar geen geldige reisdocumenten hebben. Zij mogen over land Pakistan in. Vanaf daar kunnen zij met een vlucht naar Nederland.

22 juli

Onder de mensen die in Pakistan wachten op een vlucht naar Nederland zitten ook "enkele families" die zich na een oproep van Nederland (weer) hebben gemeld, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Met hen had Nederland maandenlang geen contact. Zij zijn per e-mail of sms - op hun laatst bekende nummer - opgeroepen om zich voor 22 juli te melden als zij met hulp van Nederland hier naartoe willen komen.

Afghanen die dat niet hebben gedaan, worden niet meer actief door Nederland benaderd. Zij kunnen zich wel nog altijd melden op een Nederlandse ambassade in een buurland van Afghanistan, en dan worden zij alsnog naar Nederland overgebracht. Afghanen uit de groep waarmee geen contact meer was, hebben recht op asiel als zij op eigen kracht Nederland weten te bereiken.

Kabul

Tussen 28 juni en 8 augustus zijn 625 Afghanen zonder geldige reisdocumenten over land naar Pakistan gereisd, waar ze door Nederland zijn opgevangen. Zij reizen de komende weken met charters en commerciële vluchten door naar Nederland, schrijft buitenlandminister Wopke Hoekstra aan de Kamer.

Vanaf 26 augustus vorig jaar - het einde van de evacuatiefase - tot nu zijn 2299 Afghanen vanuit Afghanistan naar Nederland overgebracht.

Het is precies een jaar geleden dat de Afghaanse hoofdstad Kabul viel en de Taliban de macht in het land grepen. De Nederlandse krijgsmacht zou in eerste instantie 400 Afghanen naar Nederland brengen. Zij liepen in eigen land gevaar omdat ze voor Nederland hadden gewerkt, tijdens missies en voor de Nederlandse ambassade. De groep Afghanen die naar Nederland mocht komen, is mede onder druk van de Tweede Kamer uitgebreid.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.