Rusland dreigt kerncentrale in Oekraïne uit te zetten

ANP Producties | Bron: ANP
Zaporizja

Rusland dreigt met het uitzetten van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, waar de laatste weken veel om wordt gevochten met het Oekraïense leger. De reactor is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten.

Donderdag brengen VN-chef Antonio Guterres en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een bezoek aan Oekraïne om het met president Volodimir Zelenski te hebben over de oorlog in Oekraïne en de export van graan, maar ook over de situatie in Zaporizja. Guterres vreest een nucleaire catastrofe en heeft opgeroepen tot een gedemilitariseerde zone rond de kernreactor. Voor Rusland is dat idee "onacceptabel", omdat het complex daardoor juist alleen maar kwetsbaarder zou worden.

Rusland stelde donderdag dat Oekraïne een "provocatie" voorbereidt bij de kerncentrale. Het Oekraïense leger zou een "klein ongeluk" willen veroorzaken om daar vervolgens Rusland de schuld van te kunnen geven. Om een kernramp te voorkomen, zou Rusland de centrale moeten afsluiten. De Oekraïense actie moet volgens Rusland vrijdag plaatsvinden, als Guterres nog in het land is.

De kerncentrale, de grootste van Europa, is van groot belang voor de Oekraïense energievoorziening. Volgens Zelenski heeft het Russische leger veel zware wapens op het fabrieksterrein gestationeerd, maar Rusland ontkent dat. De president en ook de NAVO hebben Rusland opgeroepen om Internationaal Atoomagentschap (IAEA) toe te laten voor een inspectie. De Verenigde Naties willen dat bezoek regelen, maar Rusland weigert, omdat het te gevaarlijk zou zijn om de missie vanaf Oekraïens grondgebied de frontlinie te laten doorkruisen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.