Dode spitssnuitdolfijn aangespoeld op Texel, ’mogelijk een van de dieren die eerder bij Zandvoort in de problemen raakte’

Een van de spitssnuitdolfijnen die in de problemen kwam bij Zandvoort.© Video-still SOS Dolfijn

Internetredactie
Den Burg

Op het strand van Texel is een dode spitssnuitdolfijn aangespoeld, meldt stichting SOS Dolfijn donderdagavond.

Mogelijk is het dood aangetroffen dier één van de spitssnuitdolfijnen die vorige maand in problemen raakte in de Noordzee, aldus SOS Dolfijn.

Lees ook: SOS Dolfijn: strandgangers duwen spitssnuitdolfijn richting zee

Van die groep dreigden drie spitssnuiten op 19 juli te stranden bij de kust van Zandvoort. Een van de dieren werd na de reddingsactie door strandgangers beklommen door een vrouw, waarvan een filmpje online verscheen dat leidde tot veel verontwaardiging. De vrouw werd een paar dagen later aangehouden nadat ze zichzelf bij het politiebureau had gemeld.

(Tekst gaat door onder de video)

Lees ook: Openbaar ministerie neemt snel beslissing over vrouw die op dolfijn klom

Stichting SOS Dolfijn meldde na de aanhouding van de vrouw te hopen dat „dit een les is voor iedereen dat je zo niet omgaat met wilde dieren.” De spitssnuitdolfijn is een walvis die leeft in diepe oceanen. De dieren zijn gewend om op 2 of 3 kilometer diepte hun voedsel te vinden en kunnen zich dus slecht redden in de ondiepe Noordzee.

Het op Texel aangetroffen dier is een vrouwtje van ongeveer vier meter lang. Waar exact en wanneer het dier is aangetroffen, wordt niet in het bericht van SOS Dolfijn gemeld. De spitssnuitdolfijn wordt voor onderzoek overgebracht naar de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hoewel ze al in staat van ontbinding is, kan mogelijk nog gekeken worden of het dier ziek was of dat het recent had gegeten.

Op 29 juli strandde er een spitssnuitdolfijn op het strand van Wenduine in België.

Lees ook: SOS Dolfijn heeft spitssnuitdolfijnen ’gelukkig’ niet teruggezien

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.