Verdwenen Mexicaanse studenten na acht jaar doodverklaard

ANP Producties | Bron: ANP
Mexico-stad

De 43 studenten die in 2014 verdwenen in de Mexicaanse staat Guerrero zijn officieel doodverklaard. Tijdens een persconferentie zei de Mexicaanse onderminister voor Mensenrechten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas dat alles wijst "op deze trieste realiteit".

De nabestaanden van de verdwenen studenten zijn volgens Encinas ingelicht tijdens een "moeilijke en pijnlijke bijeenkomst", waar ook de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador bij aanwezig was. Volgens Encinas worden de verdwijningen nog wel verder onderzocht.

De studenten, leraren in opleiding, verdwenen op 26 september 2014 uit de stad Iguala. Vermoedelijk werden ze ontvoerd door politieagenten en overgedragen aan een criminele organisatie. Leden daarvan zeiden later de studenten te hebben vermoord en hun lichamen te hebben verbrand. Ook tegen meerdere militairen werden arrestatiebevelen uitgevaardigd, omdat zij mogelijk betrokken waren bij de verdwijningen.

Grootschalige protesten

De Mexicaanse regering heeft voorheen altijd gezegd door te zoeken naar de vermiste studenten, ervan uitgaande dat ze nog in leven waren. De stoffelijke resten van de meeste slachtoffers zijn nooit gevonden.

De verdwijningszaak veroorzaakte grootschalige protesten in Mexico. Guerrero geldt vanwege rivaliserende drugskartels als een van de gevaarlijkste streken in het Midden-Amerikaanse land, waar elk jaar tienduizenden mensen omkomen door geweld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.