Wat vinden we ervan dat een partij met fascistische kenmerken als FvD onderwijs gaat aanbieden? | opinie

Chris Aalbers

Het schooljaar begint bijna en dus is het feest in Almere. Daar opent de eerste basisschool van Forum voor Democratie. De privéschool heeft al een gebouw, een docent en een leerling of achttien. De kans is inmiddels tachtig procent dat de school echt gaat beginnen, aldus Ralf Dekker, Statenlid in Noord-Holland en organisator van de FvD-scholentak. Het moeten er uiteindelijk vijf worden, op termijn gefinancierd van belastinggeld. Want volgens de wet kan dat gewoon: bijzonder onderwijs, nietwaar?

Waarom eigenlijk? Volgens Dekker zullen deze scholen geen ‘woke-denken’ in de lesstof hebben. Een wonderlijke redenering: woke is een rechts scheldwoord voor andersdenkenden die aandacht vragen voor zaken als transgenders en racisme. Dekker wil tevens geen ‘negativiteit rond de witte man’. Niemand weet wat dat concreet gaat inhouden, maar we kunnen wel een gokje wagen: geen negatief gedoe over de slavernij, want dat was immers het werk van witte mannen. Rechtvaardigt dit een aparte school?

Bij FvD-scholen staan basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen centraal en zijn digitale hulpmiddelen uit den boze. Ook zullen de scholen een kort lijntje met het schoolbestuur hebben. Nu is niemand fan van megalomane scholenkoepels, maar de vraag blijft of je als FvD-docent een direct lijntje wilt met een bestuur dat voorschrijft wat je in de geschiedenisles mag behandelen, of je de term gender mag gebruiken en welke hulpmiddelen er geoorloofd zijn. Kunnen docenten dat niet zelf beslissen?

Deze scholen moeten onderdeel worden van de zogeheten Forum-zuil. Dit is natuurlijk het grootste probleem. Deze scholen zijn verbonden met een extremistische partij die burgers opzet tegen de staat en antisemitisme toestaat. Deze partij gaat nu met een beroep op de vrijheid van onderwijs kinderen indoctrineren, precies zoals Forum dat via sociale media met volwassenen doet.

Wordt het niet eens tijd voor een fundamenteel debat? Is dit waar de vrijheid van onderwijs voor is bedoeld? Wat vinden we ervan dat een beweging met fascistische kenmerken onderwijs gaat aanbieden? Is dat wenselijk?

We weten de antwoorden allang. Deze scholen zouden er nooit mogen komen en als ze wettelijk toch mogelijk zijn, moet de wet zo snel mogelijk worden aangepast om ze alsnog te verbieden. De tijd van slappe smoesjes is voorbij: een extremistische partij hoort geen scholen op te richten. Als het juridisch niet lukt alleen deze specifieke scholen te verbieden, moeten we bereid zijn het hele bijzonder onderwijs bij het grofvuil te zetten. Bijzonder onderwijs is een mooie traditie, maar als het een middel wordt om verdeeldheid in de samenleving aan te wakkeren, is het tijd om het resoluut af te schaffen.

Nederland mag niet tolereren dat extremistische partijen de mogelijkheid krijgen kinderen dagelijks te indoctrineren. Ook pleitbezorgers van bijzonder onderwijs zouden dat moeten kunnen begrijpen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.