Dochter 'huisfilosoof' van Kremlin bij aanslag omgekomen

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De dochter van een man die wordt gezien als 'de huisfilosoof' van president Poetin, Daria Doegin, is zaterdagavond in een plaatsje ten zuidwesten van Moskou bij een bomaanslag om het leven gekomen. Haar vader, Aleksandr Doegin was volgens Russische media ooggetuige en zou naar een ziekenhuis gebracht zijn. Daria reed in een Toyota Land Cruiser van haar vader die mogelijk het doelwit van de plegers van de aanslag was.

Doegin is een invloedrijke figuur in het Kremlin. Hij is een filosoof en Russische ultranationalist die wordt beschouwd als het brein achter de inval in Oekraïne. Zijn bijnaam is 'Raspoetin' vanwege zijn invloed. Doegin ijvert voor een groot Russisch rijk waarin alle Russisch-sprekenden worden verenigd.

Op beelden op sociale media is te zien hoe Aleksandr Doegin getuige was van de explosie en ontzet reageert. Op de achtergrond is een brandende wagen te zien. Vader en dochter waren op de terugweg van een folklorefestival. Aleksandr besloot op het laatste moment volgens mediaberichten op een andere manier terug te gaan naar Moskou terwijl zijn dochter met zijn auto zou terugrijden. De 29-jarige dochter werd in 1992 geboren uit het tweede huwelijk van Doegin. Ze was filosoof en werkte aan de verspreiding van de ideeën van haar vader, onder meer voor een 'Euroaziatische beweging'.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en heeft nog geen verdachten op het oog. Er zijn in het land al beschuldigingen geuit aan het adres van Oekraïne. Dat land heeft in een verklaring elke betrokkenheid weersproken. "Oekraïne heeft natuurlijk niets met de explosie te maken, wij zijn geen criminele staat zoals Rusland en helemaal geen terroristische staat", aldus een zegsman van de regering in Kiev.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.