De nacht van 8 september | Over Liefde

Het strand Cala Gracioneta in San Antonio de Portmany op Ibiza.© Archieffoto

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt

verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Dit keer: op Ibiza raakte Paul op slag verliefd op Cathérine.

Paul en Cathérine ontmoetten elkaar op Ibiza, 36 jaar later zijn zij nog altijd bij elkaar. Hun verhaal vertellen ze met z’n tweeën. „We hebben heel eigen karakters en totaal verschillende bezigheden maar een gesprek over onze liefde doen we samen.”

Paul: „Het was in 1986. Ibiza was toen the place to be, de plek waar je moest zijn. Ik werkte bij de politie en was met een groep collega’s in San Antonio. Het zal op 7 september zijn geweest dat ik Cathérine voor het eerst zag in de toen iconische club ’Es Paradis Terrenal’, het aardse paradijs.”

Cathérine: „Die avond hebben we nog niet met elkaar gepraat. Ik had die middag een ongelukje gehad en een blauw oog opgelopen. Ik zat een beetje verscholen in een hoekje, terwijl mijn vriendin met iedereen in gesprek was, onder andere met Paul en zijn vrienden. Pas de volgende dag kwamen we elkaar weer tegen, deze keer in de Extase. ’Hey, jij hier’, zei Paul. Daar is het begonnen.”

Paul: „Ze was me de dag ervoor al opgevallen. Ik vond haar mooi. Ik herinner me haar witte jurk en natuurlijk haar blauwe oog, maar het is meer het gevoel dat ik van haar kreeg. En nog krijg. Natuurlijk had ik op dat moment geen idee waar ik aan begon of wat de toekomst ons zou brengen maar ik wilde al heel snel voor haar gaan. Op slag verliefd. En misschien niet alleen van verliefdheid, een beetje dronken. Alles ging makkelijk die avond. De sfeer van Ibiza droeg daar natuurlijk aan bij. Zwoele nachten, verlaten zandstranden, verkoelend zwemwater. We zijn die nacht van 8 op 9 september met z’n tweeën op een strandje terecht gekomen en héél lang weggebleven.”

Cathérine: „Ibiza heeft veel van die kleine strandjes. We namen een taxi en ik weet nog dat ik me afvroeg hoe we eigenlijk weer terug moesten komen. Maar de taxi’s reden af en aan. Overal zochten stelletjes een plek om te zoenen. Het licht van de maan scheen op het water. Die schittering was echt prachtig.”

Paul: „Ken je de film ’Verliefd op Ibiza’? Dat is de vibe die Ibiza zeker toen nog had. Het ritme was fijn. We stonden elke dag laat op, namen een bootje naar een strand om nog een beetje verder te slapen, daarna gingen we douchen en omkleden in het hotel om in één van de vele restaurantjes te gaan eten en drinken. Het uitgaansleven duurde tot de volgende morgen en drugs en criminaliteit waren nog ver te zoeken. Alles was relaxed. Er hing ook zo’n fijne geur van pijnbomen. Ibiza is veranderd maar als ik dat ruik, voel ik het weer.”

Cathérine: „We zijn er dan ook nog vaak terug geweest.”

Paul: „De rest van de week hebben we samen doorgebracht. Bij ons afscheid spraken we af elkaar weer te zien. Cathérine komt oorspronkelijk uit België. Ze studeerde nog voor verpleegkundige. Ik ben dat jaar vaak op de motor naar haar toe gereden of zij kwam met de trein naar mij. De eerste keer was heel spannend. Buiten Ibiza zou alles anders kunnen zijn. Maar het gevoel bleef en we leerden elkaar steeds beter kennen. Na haar opleiding zocht Cathérine een baan in Nederland en nog een jaar later zijn we getrouwd. Precies twee jaar na onze eerste zoen.”

Cathérine: „Het is allemaal best snel gegaan. Vrij onbezonnen misschien wel. Ik was twintig en woonde nog thuis toen ik Paul ontmoette. Die knappe Nederlander gaf me vlinders. Ik ben gewoon gegaan, al moet ik toegeven dat het me ook zwaar viel. Een heftige baan in een grote stad, ver van huis. Paul en ik woonden ook niet meteen samen. Daarbij kwam dat hij al op de planning had staan om een rondreis te maken door Brazilië. Hij heeft zijn afwezigheid heel schattig opgelost door vrienden in te schakelen die me elke dag een briefje of een kaartje bezorgden.”

Paul: „Inmiddels zijn we bijna 35 jaar getrouwd en hebben we drie zoons.”

Cathérine: „Binnenkort trouwt de eerste. Als ik de toekomst inschat, ziet het er goed voor ons uit. We genieten van de kinderen en hun partners, we werken samen en willen nog geregeld op reis. Dan drinken we een wijntje en zoeken we een strandje. Meer dan iemand om van te houden, heb je eigenlijk niet nodig.”

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.