Schrijfster Conny Braam komt naar Santpoort-Noord en vertelt over de geschiedenis van het Noordzeekanaal

Conny Braam.© archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Ellen de Boer
Santpoort-Noord

Conny Braam opent op donderdag 29 september het culturele seizoen van dorpshuis Het Terras in Santpoort-Noord.

De schrijfster uit IJmuiden vertelt over de geschiedenis van het Noordzeekanaal aan de hand van haar boek ’De Woede van Abraham’. Het boek gaat over pachtboer Nicolas Abraham die in 1864 ziet hoe dwars door zijn geliefde Breesaap, een Noord-Hollands duingebied, het Noordzeekanaal wordt gegraven.

Graafwerk

Duizenden arme polderwerkers trekken naar de duinen bij Velsen. Het helse graafwerk en de keiharde belangen van de Amsterdamse Kanaalmaatschappij roepen de razernij op van het werkvolk, dat onder mensonterende omstandigheden moet werken. Het lot van Nicolas en Julia Abraham en hun dochter Lena raakt steeds meer verbonden met dat van de graverskolonie en van dieven, landlopers en bedelaars die zich tussen hen bevinden. Samen met een journalist en een voormalig bendeleider proberen ze de uiteindelijke verdrijving van de gravers te voorkomen. Als het kanaal in 1876 officieel geopend wordt, wordt Abraham op zijn laatste vlucht gedreven.

Conny Braam is op donderdag 29 september vanaf 20 uur te gast in Het Terras aan de Dinkgrevelaan 17 in Santpoort-Noord. De entree bedraagt 7,50 euro inclusief koffie of thee. Aanmelding kan via de website https://gebruikers-dorpshuis-het-terras.nl of via 023-3031228.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.