Met vertrouwen de weg op dankzij fietscursus voor volwassenen

Deelnemers en docenten bij een van de voorgaande cursussen fietsen voor volwassenen. In het midden staat Yvonne Visser.© Foto privéarchief

Paul de Vlieger
Hillegom

Volwassenen die niet kunnen fietsen maar dat wel zouden willen, kunnen het in Hillegom leren. Al sinds 2009 wordt daar een fietscursus gegeven die is bedoeld voor mensen van 20 tot 80 jaar. Maandag 12 september begint de 26ste lessenreeks.

Meer dan honderd vrouwen en twee mannen leerden de afgelopen veertien jaar in Hillegom fietsen. Dat zijn niet alleen Hillegommers, want de cursus vervult een regiofunctie. Mensen uit Bennebroek, Heemstede, Haarlemmermeer en de Bollenstreek zijn ook welkom.

De Beinsdorpse Yvonne Visser is sinds 2013 als vrijwilliger bij de cursus betrokken. ,,We leren de deelnemers met vertrouwen op de fiets te stappen’’, vertelt ze. ,,De cursus is bedoeld voor iedere volwassene die niet kan fietsen of niet meer durft te fietsen.’’

Oppepper

Die laatste categorie meldt zich steeds vaker aan. Visser: ,,Het gaat dan meestal om mensen op leeftijd die wat angstig geworden zijn om te fietsen. Bijvoorbeeld omdat ze de vele rotondes ingewikkeld vinden of het eng vinden om tussen die snelle e-bikes te rijden. Met de cursus geven we hun fietsvaardigheid en zelfvertrouwen een oppepper.’’

Cursisten met de meest uiteenlopend nationaliteiten hebben in de loop der jaren in Hillegom de fietsopleiding met succes doorlopen. Vaak zijn het statushouders die via Vluchtelingenwerk bij de cursus belanden. ,,Het is heerlijk om te zien dat onze cursisten van weleer nu veilig en vrolijk door het dorp fietsen, bijvoorbeeld om hun boodschappen te doen of om hun kinderen naar school te brengen. Fietsen geeft je vrijheid’’, zegt Visser.

De lessen worden gegeven vanuit dorpshuis Nexus (voorheen Solution) op sportpark De Zanderij aan de Van den Endelaan 7. Daar kan door de cursisten op het pleintje voor het dorpshuis en op de paden in de directe omgeving veilig worden geoefend. Na ongeveer vijf lessen gaan de cursisten onder begeleiding de weg op.

Praktijk en theorie

De cursus omvat tien praktijklessen en vier theorielessen op maandagochtend van 9.00 tot 10.00 uur. Op de dagen dat er ook een theorieles wordt gegeven, duurt de cursus tot 11.15 uur. In de schoolvakanties zijn er geen lessen. De kosten bedragen 25 euro, maar dit bedrag wordt na afloop weer terugbetaald als de cursist voldoende lessen heeft gevolgd. Aanmelden kan tot 5 september bij Yvonne Visser (06-27820175) of Henk Huurneman (06-18041264 of h.huurneman1@kpnmail.nl).

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.