Personeel boos op directie Spaarne Gasthuis na uitblijven beloofde toeslagen: werk stilgelegd, operaties uitgesteld

Jacco van Oostveen
Haarlem

Het OK-personeel van het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp heeft donderdagmorgen het werk tijdelijk neergelegd. De medewerkers in de operatiekamer zijn boos op de directie van het ziekenhuis, omdat toegezegde financiële toeslagen niet zouden worden uitgekeerd.

Het ziekenhuis meldde eerder donderdagmiddag dat onvrede over de huidige (landelijke) CAO de reden was van de tijdelijke werkonderbreking, maar uit een met ’de OK’ ondertekende e-mail uit het Spaarne Gasthuis naar de redactie van deze krant blijkt dat de vork toch anders in de steel zit. Namelijk dat door het ziekenhuis toegezegde toeslagen, onder andere voor werken onder hoge druk met een krappe bezetting, op het laatste moment zouden zijn ingetrokken en ook eerder niet zouden zijn uitgekeerd.

Opgestapt

Vanwege deze financiële tegenslagen zou ’extreem veel personeel’ zijn opgestapt en de switch hebben gemaakt naar detacheringsbureaus, waar zij een veel hoger salaris ontvangen. Het ziekenhuis zou er volgens de OK-medewerkers ’weinig aan doen om eigen personeel te behouden’. Het Spaarne Gasthuis is door deze krant gevraagd op de interne kritiek te reageren.

Eerder op de middag meldde het ziekenhuis dat ’de verwachting is dat we zo snel mogelijk tot een oplossing komen die gezamenlijk gedragen wordt’.

Operaties

Na gesprekken met de Raad van Bestuur hebben de medewerkers de werkzaamheden aan het begin van de middag hervat. Door de werkonderbreking kon een aantal geplande operaties donderdag niet doorgaan. Deze worden volgens het ziekenhuis ’op zeer korte termijn’ ingehaald. De korte staking had geen invloed op de spoedzorg in het ziekenhuis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.