’OK Computer’ blijft van een angstaanjagende schoonheid | Classic albums

Fred Hoogendoorn

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: ’OK Computer van Radiohead uit 1997.’

Als een muziekblad weer ’s met een overzicht komt van ’de beste albums ooit’, dan neemt ’OK Computer’ altijd een hoge plaats in.

Het is 1997. De Engelse band Radiohead is vooral bekend om ’Creep’ en ’Street spirit’, afkomstig van de eerste twee albums. Geweldige nummers, maar de rest overtuigt nog niet echt. En dan verschijnt ’OK Computer’. In een foeilelijke verpakking flonkert de ene diamant na de andere. Thom Yorke en zijn band verleggen grenzen, zetten een nieuwe stap in de historie van pop- en rockmuziek.

De composities hebben een torenhoog niveau, de diepgang in de muziek is fascinerend en de intensiteit is groot. Yorke zingt zijn demonen van zich af met een zwartgallige kijk op de wereld en de duistere toekomst daarvan. Het is beklemmend, net als de muziek. De band stoort zich niet aan tradities, zoekt het avontuur op, voorziet dat van rafelranden en is niet bang om soms ’lelijk’ te klinken en juist daardoor mateloos intrigerend. Radiohead legt de lat voor zichzelf en andere bands bijna onhaalbaar hoog.

’Een meesterwerk’, zo wordt alom gejubeld door de muziekpers. Het publiek gaat daarin mee en ’OK Computer’ wordt onomstreden hét album van de jaren negentig. En blijft onbeperkt houdbaar.

Luister maar naar ’No surprises’, ’Paranoid android’, ’Lucky’, ’Karma police’ en vooral ’Exit Music (For a film)’. Bijna angstaanjagend van schoonheid.

Klik hier voor de Vrij Magazine Classic Album Playlist

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.