Bij VVD’er Daan de Neef is medemenselijkheid een bevlieging | column

Chris Aalberts

Medemenselijkheid als bevlieging. Dat is de kreet die opkomt bij het vertrek van VVD-Kamerlid Daan de Neef. Reden is de crisis in Ter Apel en de reactie van de VVD daarop. De Neef had gerekend op medemenselijkheid na de dood van een drie maanden oude baby en de komst van Artsen zonder Grenzen. Er was geen compassie, maar een ijskoude aanpak, vindt De Neef. Hij wil dat niet verdedigen.

Hoe geloofwaardig is dat? De Neef was een van de schrijvers van het verkiezingsprogramma uit 2017. De Neef schreef dat de VVD zelf wil bepalen hoeveel vluchtelingen Nederland opneemt. Door een beperkt aantal mensen op te nemen wordt het gevoel van veiligheid op straat vergroot en is er minder druk op de zorg, sociale huurwoningen en scholen. Blijft Nederland nog wel Nederland? vroeg hij zich af. Zitten er misschien terroristen tussen de vluchtelingen? Mensen uit het Midden-Oosten die hier intolerantie komen brengen? Kun je nog wel naar evenementen zonder om je heen te kijken of je nog wel veilig bent?

De Neef was al heel lang actief bij de VVD: jarenlang raadslid in Breda, tien jaar geleden al kandidaat-Kamerlid en eveneens jarenlang woordvoerder. Niet iemand die op een achternamiddag in de partij verzeild raakte en er toen achterkwam dat de VVD niet zo vluchtelingenvriendelijk is. In het verkiezingsprogramma van 2021 - waar De Neef als kandidaat-Kamerlid voor moest tekenen - staat dat er een quotum voor de hervestiging van asielzoekers moet komen dat afhankelijk is van het draagvlak. Dat quotum kan ook nul zijn. De VVD is ook bereid tot het schrappen van de mogelijkheid om in Nederland asiel aan te vragen.

Zie hier het grote probleem van spijtoptanten als De Neef: ze moeten door het stof voor de ganse natie, die hen er vervolgens op wijst hoe hypocriet ze zijn dat ze jarenlang achter beleid stonden waar ze nu alsnog afstand van willen nemen. Die reactie van critici miskent dat politiek geven en nemen is en dat je alleen in een partij kunt functioneren als je ook achter compromissen gaat staan die je zelf niet altijd volmondig steunt. Of zelfs helemaal niet. Het miskent ook dat de VVD van een brede volkspartij steeds meer is veranderd in een bestuurlijke versie van de PVV. Stapje voor stapje.

De Neef heeft daar rijkelijk laat conclusies aan verbonden, maar hij zat altijd al in de linkerhoek van de VVD en vanuit die flank is het niet raar om afscheid te nemen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, al kun je je afvragen of het voor de VVD niet veel beter zou zijn als hij intern kritiek was blijven geven. Dat is precies waar het bij de liberalen zo enorm aan ontbreekt.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.