Nieuwe speelsters geven Bloemendaal enorme boost. Hockeyploeg wil niet langer spelen om niet te verliezen

Jan Warmerdam
Bloemendaal

De laatste competitiedag van het afgelopen seizoen ontkurkten de vrouwen van Bloemendaal champagne na de 0-4 zege op Victoria. Bloemendaal werd geen kampioen maar ontliep op doelsaldo (+1) de play-outs.

De opluchting was enorm, opnieuw een seizoen knokken tegen degradatie was succesvol afgerond. Het was ook het moment dat besloten werd het over een andere boeg te gooien. „Want als er niks veranderde, veranderde er niks”, herinnert coach Dave Smolenaars zich.

Na een goed gesprek aan de bestuurstafel mocht de coach de ’transfermarkt’ op. Met resultaat. Want tegenover het vertrek van enkele vaste krachten stond de komst van drie ’kanonnen’ met internationaal aanzien: Maria José Granatto uit Argentinië, Duits international Sonja Zimmerman en Tyler Lench uit Nieuw Zeeland. Smolenaars: „De komst van de buitenlanders, die niet alleen uitstekend kunnen hockeyen maar ook uitstralen dat ze willen winnen, heeft een positief effect op de groep. Dat zie je op de training. Alles gaat intensiever dan voorheen, er is meer beleving.”

De omslag leverde ook resultaten op in oefenwedstrijden. Zo werd gewonnen van Amsterdam, Pinoké en HGC. Daartegenover stond een 1-5 nederlaag tegen SCHC, de ploeg die Smolenaars ziet als grootste kanshebber op de titel. „Wij gaan de strijd aan om de plaatsen achter de topploegen. En ja, we spelen nu om te winnen en niet, zoals voorheen vaak, om niet te verliezen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal