Haarlemmers helpen Haarlemmers: Oekraïense Lyudmyla wil graag zwemles voor haar autistische zoon
Lyudmyla en Davyd.© Foto United Photos/Paul Vreeker
Eerder dit jaar zorgde de oorlog in Oekraïne ervoor dat Lyudmyla Suchorodina (40) haar thuisstad al voor de tweede maal moest ontvluchten. Dit keer belandde ze in Nederland, met haar autistische zoon Davyd van 11. Ze hoopt dat hij kan gaan zwemmen. „Daar heeft hij veel baat bij.” Kosten ongeveer 325 euro.
Als de fotograaf arriveert en een foto van Lyudmyla en Davyd wil nemen is te zien hoe een kleine prikkel een enorme invloed kan hebben op de rust in het hoofd van Davyd. Hij holt een tijdje paniekerig in het rond. Dat is mede de reden dat ze bij de opvangplek in Cruquius de voordeur altijd dichthouden. „Anders zou hij op zo’n moment zomaar de straat op kunnen hollen.”
Boze droom
Even later is Davyd weer gekalmeerd, en nadat de foto is genomen zit hij rustig achter een laptop en kijkt naar een kinderfilm. In redelijk Engels vertelt Lyudmyla hoe ze voor de tweede keer huis en haard moest verlaten, op de vlucht voor Russische agressie. „De eerste keer was in 2014. Ik woonde in het oosten van Oekraïne. Toen Rusland begin dit jaar binnenviel, drong het amper tot me door de eerste dag. Het voelde alsof ik een boze droom had en dat zodra ik wakker zou worden alles weer normaal zou zijn.”
Helaas was dit niet het geval. De alleenstaande moeder woonde in bij haar ouders. Ze schuilden een tijd in de kelder, tot ze inzagen dat vluchten de enige optie was. Een eerste poging strandde. „De Russen hielden ons tegen. Mijn broer moest met ze mee. Sindsdien heb ik hem niet meer gezien of iets van hem gehoord. Ik ben bang dat ik hem nooit meer zal zien...”
Rustig en blij
Lyudmyla en Davyd.© Foto United Photos/Paul Vreeker
De tweede poging kwamen ze wel weg. Het enige dat ze mee had kunnen nemen waren de kleren die ze droeg en wat spullen van Davyd. „We gingen eerst naar het westen van Oekraïne. En even dacht ik nog dat we na een paar weken weer terug konden keren. Maar het werd me snel duidelijk dat dat geen optie was.” Daarop besloot ze verder te vluchten. Op 10 maart arriveerde ze in Nederland.
„De reis hierheen was vreselijk voor Davyd. Hij is autistisch. In Oekraïne ging hij naar een speciale school, was er goede zorg voor hem. Het ging, relatief, goed met hem. Hij was rustig en blij. Maar alleen al in die trein, met al die mensen heel dicht op elkaar was een drama voor hem. Hij werd helemaal rood en zijn temperatuur was veel te hoog. Alles wat hem vertrouwd was, viel in één klap weg. In Oekraïne sprak hij nog, na onze vlucht heeft hij nog geen woord gesproken.”
Fulltime zorg
Na een tijdelijk verblijf in een hotel, namen ze in juli hun intrek in een vaste opvang locatie in Cruquius. Voor de meeste vluchtelingen keerde daar de praktische rust enigszins terug. Niet voor Lyudmyla. „Het is erg zwaar om 24 uur per dag voor Davyd te zorgen. Zijn situatie is erger geworden. Al zijn vastigheden zijn weggevallen. En ik sta er helemaal alleen voor. Mijn ouders, die me altijd hielpen met Davyd, verblijven in Lugansk. Door de fulltime zorg voor mijn zoon kom ik aan mijn eigen zorgen en pijn niet toe. Inmiddels gebruik ik zelf ook medicatie vanwege mentale problemen. Het wordt me teveel.”
Zwemmen kalmeert Davyd. „Maar gratis zwemkaartjes krijg ik niet en op dit moment red ik het financieel niet steeds een kaartje te kopen. Graag zou ik willen dat hij dagelijks kan zwemmen. Of zelfs zwemles krijgt, maar dan wel één op één. Hij kan al enigszins zwemmen. Het kalmeert hem, en zwemlessen zeker. Hij ervaart het als prettig omdat er kaders zijn. Wat hij wel moet doen en niet. Simpele zaken, naar links, naar rechts... Het is goed voor zijn rust en gezondheid.”
Ze zucht, voelt zich zichtbaar wat bezwaard: „Ik ben dankbaar voor alle hulp. En ik snap dat mensen in Nederland misschien wel moe worden van de problemen van Oekraïners. Maar het gaat niet om mij. Ik heb het zwaar, maar red het wel. Het gaat om Davyd.”
Helpen?
Wilt u deze Haarlemmer helpen? Stuur dan een mail naar haarlemmershelpen@haarlemsdagblad.nl met korte motivatie (drie regels) waarom u de persoon wilt helpen. Vermeld ook uw telefoonnummer.
Lees ook: Martien wil graag weer een kantoortje om andere mensen te helpen
Over Haarlemmers helpen Haarlemmers
Haarlemmers helpen Haarlemmers is een samenwerking van Haarlems Dagblad en Stichting Stem in de Stad. In deze rubriek roepen wij onze lezers op om in de regio Haarlem mensen te helpen die een steuntje in de rug verdienen. Het gaat nooit om grote bedragen, maar om praktische hulp zoals de aanschaf van noodzakelijke spullen of diensten. Uw eventuele donatie lichten wij met uw motivatie graag toe in de volgende editie van deze rubriek.
Martien (nog) niet geholpen
Op 16 juli vroeg Martien Luijcks in deze rubriek om een kantoorruimte voor zijn werkzaamheden bij het ISP (Informatiesteunpunt). Helaas heeft zich nog niemand gemeld die hem kan helpen.
Martien vertelde dat hij in zijn leven fouten heeft gemaakt en deze graag allemaal wil rechtzetten door anderen te helpen of een duwtje in de rug te geven. Nadat een dame die hij op internet leerde kennen alleen geinteresseerd bleek in hem geld afhandig maken, belandde hij enkele jaren terug in de schuldsanering. Daar is Martien inmiddels weer uit, maar een kantoortje kon hij zich niet meer veroorloven. Momenteel houdt hij daarom nu spreekuur in De Pletterij.
Graag zou hij echter weer een eigen kantoorruimte hebben waar hij enkele dagen per week mensen kan ontvangen om hun problemen aan te horen en te zien of hij ze kan helpen. ,,Ik ben De Pletterij heel dankbaar dat ik nu bij hen terecht kan, alleen is het soms wel onrustig. Soms zit iemand net midden in een emotioneel verhaal, maar is de ruimte voor iets anders nodig. Dat kan lastig zijn.’’ Mocht toch nog iemand Martien kunnen helpen, dan kan dat nog altijd.