WSJ: Chinooks aan grond door 'verkeerd geïnstalleerd onderdeel'

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Dat het Amerikaanse leger de volledige vloot Chinook-helikopters aan de grond houdt, komt volgens The Wall Street Journal omdat monteurs verkeerde onderdelen installeerden in een aantal helikopters. Dat leidde tot brandstoflekken en branden.

Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse krant dat "verschillende incidenten" ervoor zorgden dat het leger eerder deze week het drastische besluit nam de ruim vierhonderd Chinooks niet meer te laten vliegen. Het ging volgens een bron om zeker zeven brandstoflekken in twee weken tijd. In vier gevallen brak brand uit in de motor. Met het geïnstalleerde onderdeel zelf zou niets mis zijn geweest, het ging alleen om een verkeerd type.

Bij de branden in de motoren raakte niemand gewond. Het Nederlandse ministerie van Defensie meldde deze week dat Chinooks hier gewoon mogen blijven vliegen. "Wij hebben nieuwere kisten en nieuwere motoren, dus het is op ons niet van toepassing", stelde een woordvoerder.

Legers van over de hele wereld zetten de Chinooks al decennia op uiteenlopende manieren in, onder meer om troepen, artillerie, materiaal en brandstof te vervoeren en om branden te blussen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.