VS willen Taiwan wapens leveren, China reageert woedend

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten hebben vrijdag aangekondigd mogelijk wapens ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) aan Taiwan te gaan verkopen "zodat het zichzelf kan blijven verdedigen". Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie om onder meer zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten. De koop is nog niet rond, maar Beijing heeft al wel woedend op de aankondiging gereageerd.

Onderdeel van het pakket is een radarsysteem ter waarde van 665 miljoen dollar dat Taiwan moet helpen om inkomende raketten tijdig te lokaliseren. Als de koop doorgaat is het volgens persbureau Bloomberg de eerste keer in bijna twee jaar tijd dat zoveel wapens van de VS naar Taiwan gaan.

De wapenleveringen bieden Taiwan volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geen nieuwe militaire mogelijkheden. Wel blijft de "zelfverdedigingscapaciteit van Taiwan zo op peil", stelt het Witte Huis, dat "een steeds grotere druk vanuit China" waarneemt. Sinds het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan vorige maand heeft China verschillende militaire activiteiten uitgevoerd rondom de eilandstaat.

China waarschuwt de Verenigde Staten vrijdag "tegenmaatregelen" te nemen als het de verkoop niet annuleert. Een woordvoerder van de Chinese ambassade in de VS zegt dat het wapenpakket "de betrekkingen tussen Washington en Beijing ernstig in gevaar brengt". Eerder liet China al weten "fel tegen de verkoop van Amerikaanse wapens aan de Chinese regio Taiwan" te zijn.

Het Amerikaanse Congres moet nog akkoord gaan met de verkoop van de wapens. De verwachting is dat dit geen problemen oplevert, omdat zowel Republikeinen als Democraten voor het voorstel zullen stemmen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.