Rusland neemt afscheid van laatste Sovjetleider Gorbatsjov

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Michail Gorbatsjov wordt zaterdag in de Russische hoofdstad Moskou begraven. Dinsdag overleed de laatste leider van de Sovjet-Unie op 91-jarige leeftijd na langdurige ziekte.

De uitvaartceremonie vindt plaats in het overheidsgebouw Dom Sojoez, ook wel de Zuilenzaal genoemd. Daar worden traditiegetrouw uitvaarten gehouden voor Russische regeringsleiders. Het afscheid van Gorbatsjov zal "elementen" van een staatsbegrafenis bevatten, meldde het Kremlin van de week. Zo zal er een erewacht aanwezig zijn.

Maar Vladimir Poetin is sowieso niet aanwezig. De Russische president is namelijk op werkbezoek in Kaliningrad. Poetin nam donderdag al afscheid van Gorbatsjov door een bezoek te brengen aan het ziekenhuis in Moskou waar de oud-leider stierf en er een krans te leggen.

In de Dom Sojoez krijgt het publiek tussen 10.00 en 14.00 uur de gelegenheid afscheid te nemen. Na dit gedeelte van de uitvaart wordt Gorbatsjov naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Novodevitsji-begraafplaats. Hij komt te liggen naast zijn vrouw Raisa, die in 1999 overleed. Ook oud-Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov en de voormalige Russische president Boris Jeltsin liggen er begraven.

Gorbatsjov was tussen 1985 en 1991, toen het rijk uiteenviel, leider van de Sovjet-Unie. Met zijn nieuwe economische en politieke beleid maakte hij Russische begrippen wereldwijd bekend, zoals glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming). Onder zijn bewind eindigde de Koude Oorlog en viel de Berlijnse Muur. Daardoor is hij in het Westen populairder dan in Rusland zelf, waar hij vooral gold als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang hielp.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.