Kiev: sinds begin oorlog zeker 380 kinderen omgekomen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari zijn zeker 380 kinderen om het leven gekomen, meldt de Oekraïense regering zaterdag op Telegram. Ook zijn de afgelopen zes maanden zeker 737 kinderen gewond geraakt. De aantallen zijn waarschijnlijk nog hoger.

De autoriteiten wijzen er op dat de cijfers niet compleet zijn. Zo is het moeilijk om gegevens te verzamelen uit gebieden die door Rusland worden bezet of waar hevig gevochten wordt.

De meeste slachtoffers komen uit de Oost-Oekraïense regio Donetsk. In die regio zijn zeker 388 kinderen gedood of gewond geraakt. In de eveneens oostelijke regio Charkov vielen minstens 204 slachtoffers.

UNICEF

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn bovendien 2328 onderwijsinstellingen beschadigd door bommen of beschietingen. 289 van deze gebouwen zijn volledig verwoest. De Oekraïense autoriteiten geven Rusland hier de schuld van.

UNICEF meldde vorige maand dat naar schatting een op de tien scholen in Oekraïne is beschadigd of vernield. Eerder werd al duidelijk dat 2,2 miljoen kinderen uit Oekraïne zijn gevlucht naar omringende landen en dat 3 miljoen anderen ontheemd zijn binnen hun land zelf.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.