’We kregen net al een opgestoken middelvinger.’ Klimaatactivisten houden fietstocht tegen Grand Prix Zandvoort

Politie: ,,We hopen dat ze relaxed worden ontvangen, maar we zijn altijd voorbereid.’’© Laurens Bosch

Van onze verslaggevers
Haarlem

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zich zaterdagochtend rond 11.00 uur verzameld op het Stationsplein in Haarlem om een demonstratieve fietstocht te houden tegen de Dutch Grand Prix. „We gaan naar het hol van de leeuw waar we met afkeur te maken zullen krijgen”, aldus de woordvoerster van Extinction Rebellion.

De groep bestaat uit enkele tientallen activisten. Naar verwachting zullen ze aan het begin van de middag aankomen bij het circuit van Zandvoort. Politie en handhavers begeleiden de groep tijdens hun fietstocht.

Lees ook: Gemoedelijk F1-protest lokt nauwelijks middelvingers. Extinction Rebellion krijgt ruim baan met de fiets naar circuit Zandvoort

(Tekst gaat door onder de video

„We hebben scenario’s voor het geval het escaleert, maar deze groepen demonstreren altijd geweldloos dus we gaan er vanuit dat dat ook nu het geval zal zijn”, vertelt Ronald de Looze, hulpofficier van justitie. „We hopen dat ze relaxed worden ontvangen, maar we zijn altijd voorbereid.”

(Tekst gaat door onder de foto)

,,We laten ons niet weggeblazen door de racers.’’© Mediahuis

’Middelvinger’

De klimaatactivisten houden er eveneens rekening mee dat er wat incidenten kunnen ontstaan. „Intimidatie, misschien komt er wel een middelvinger omhoog. Dat is net al gebeurd op het station”, zegt de woordvoerster de Extinction Rebellion. Onder de indruk is ze daar niet van. „We gaan er een feestje van maken, hoewel dit natuurlijk een serieus onderwerp is. Maar we gaan vieren dat wij een tegengeluid laten horen. Wij zijn de minderheid, maar we laten ons niet wegblazen door de racers. Laten we juichen om iedere middelvinger die we krijgen, want dan worden we gehoord.”

Lees ook: Ons Liveblog over de Dutch Grand Prix

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.