Rutte herhaalt excuses veteranen en slachtoffers strijd Indonesië

ANP Producties | Bron: ANP
Roermond

Premier Mark Rutte heeft opnieuw excuses gemaakt aan veteranen die in Indonesië een strijd zijn ingestuurd die "niet te winnen was". Rutte sprak van een "onmogelijke missie", mede omdat "falende gezagsdragers" de Nederlandse militairen en dienstplichtigen onvoldoende steunden. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indiëmonument 1945-1962 in Roermond.

De verantwoordelijkheid ligt bij de gezagsdragers van toen - zoals de regering, het parlement en de legerleiding - "niet bij de individuele dienstplichtigen", zei Rutte. Die zijn in een onmogelijke positie gebracht waar zij en hun familie de last van hebben gedragen en tot op de dag van vandaag dragen, benadrukte de premier.

De excuses die het kabinet hier begin dit jaar voor heeft gemaakt, herhaalde Rutte zaterdag in Roermond. "Excuses aan alle veteranen die zich toentertijd als goed militair hebben gedragen. Excuses aan al diegenen die sindsdien kampen met zware lichamelijke en mentale gevolgen, iets waarvoor lang te weinig aandacht en te weinig erkenning is geweest." Ook bood de premier zijn excuses aan de tweede en volgende generaties aan, "die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders".

Extreem geweld

Opnieuw zei Rutte dat ook van Nederlandse zijde sprake was van wijdverbreid extreem geweld. "Dat moeten we met elkaar onder ogen zien."

Medio februari maakte Nederland, bij monde van Rutte, excuses aan Indonesië voor het geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Koning Willem-Alexander deed dat twee jaar geleden toen hij op bezoek in Indonesië was.

Tijdens de bijeenkomst in Roermond zijn de Nederlandse militairen herdacht die tussen 1945-1962 om het leven kwamen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.