Kwalificatie Formule 1 kort stilgelegd vanwege vuurwerk op de baan. Politie arresteert man

© Foto Formula 1

Milo Lambers
Zandvoort

De kwalificatie van de Dutch Grand Prix heeft zaterdag kort stilgelegen vanwege vuurwerk op de baan. De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft de 33-jarige man uit Borne die het vuurwerk gooide uit het publiek gehaald en overgedragen aan de politie, die hem daarop arresteerde.

De man is zaterdagavond naar huis gestuurd. Hij blijft verdachte, zijn zaak zal later behandeld worden, laat een woordvoerder van de politie weten.

Op de tv-beelden was duidelijk te zien dat een supporter een oranje rookpot op de baan had gegooid. Het gebeurde tijdens de Q2. Vanwege het mogelijke gevaar voor de coureurs, besloot de wedstrijdleiding de kwalificatie direct stil te leggen. Vrijdag spraken sommige coureurs al hun zorgen uit over de rook die door het vuurwerk boven de baan hangt.

Na een korte pauze kon het vuurwerk worden verwijderd en ging de kwalificatie weer verder.

De Thai Alexander Albon van Williams was op dat moment de enige die op het circuit reed, maar hij had geen hinder van de rook. Albon merkte wel op dat er op een ander deel van het circuit veel duiven op de baan liepen.

Lees ook: Verstappen pakt opnieuw poleposition op Zandvoort en geniet van ’onbeschrijfelijk mooi’ publiek

Rookpotten zijn verboden op het circuit. Dat was ook al vaker omgeroepen en werd na het incident nog eens herhaald. De tribunes op Zandvoort zijn afgeladen vol met in het oranje uitgedoste fans van Max Verstappen.

De organisatie van de Dutch Grand Prix roept de bezoekers op om zondag fakkels en ander vuurwerk thuis te laten. „Het gebruik ervan is niet toegestaan en zorgt voor zeer onveilige situaties op het circuit voor coureurs en andere fans. De organisatie doet nogmaals een dringend beroep op het gezonde verstand van de duizenden fans en waarschuwt dat het gebruik van fakkels niet getolereerd wordt”, staat in een verklaring. Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch Grand Prix, roept de bezoekers in een video op Twitter op om fakkels thuis te laten. „Maak het op een andere manier gewoon leuk voor elkaar”, aldus Lammers.

Lees ook: Ons Liveblog over de Dutch Grand Prix

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport