Verstappen pakt opnieuw poleposition op Zandvoort en geniet van ’onbeschrijfelijk mooi’ publiek

Max Verstappen viert zijn polepostion met Rico Verhoeven.© Foto AFP

ANP
Zandvoort

Max Verstappen heeft net als vorig jaar poleposition veroverd voor de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1. De wereldkampioen dook tijdens de kwalificatie op het circuit van Zandvoort in zijn laatste ronde net onder de tijd van Charles Leclerc. De kopman van Red Bull en leider in het WK-klassement was met 1.10,342 net iets sneller dan de twee Ferrari-coureurs.

Leclerc eindigde op 0,021 als tweede, Carlos Sainz als derde op 0,092. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton klokte in zijn Mercedes de vierde tijd. De Brit gaf 0,306 seconde toe. Sergio Pérez, de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen, eindigde in de kwalificatie als vijfde. Pérez zat 0,735 seconde achter de Nederlander.

„Ongelooflijk dit, zeker na onze moeilijke dag van gisteren”, zei Verstappen, die werd opgetild door kickbokser Rico Verhoeven toen hij de trofee voor de pole-winnaar kreeg. Verstappen was vrijdag in de eerste vrije training al na 10 minuten stilgevallen op de baan met een versnellingsbakprobleem. De monteurs van Red Bull wisselden tussen beide trainingen door de versnellingsbak in de auto van de 24-jarige Nederlander. Verstappen kwam in de tweede training niet verder dan de achtste tijd, maar zaterdag toonde hij aan de snelheid weer te pakken te hebben.

De meeste aanpassingen zaten in de afstelling van de auto en dat was vooral in de avonduren gedaan, zei Verstappen. „We moesten vanmorgen in de derde training nog best veel leren over de auto en finetunen richting kwalificatie, want vrijdag hadden we eigenlijk niet veel informatie over hoe we de auto sneller konden krijgen. In de tweede training ging het allemaal wat gehaast en dat leverde nauwelijks bruikbare gegevens op.”

In de kwalificatie kwam het aan op de derde sessie, waarin nog tien overgebleven coureurs om poleposition streden. „Het kwam er in Q1 en Q2 nog niet echt goed uit en in Q3 heb ik vol risico genomen in mijn laatste poging. Ik ben heel blij dat het is gelukt om de pole te pakken. Het blijkt maar weer dat we een complete auto hebben en dat het team de juiste keuzes maakt om hem sneller te maken. Ik ben nog steeds onder de indruk van wat een Formule 1-wagen doet op dit circuit”, aldus Verstappen.

(tekst gaat verder onder de foto)

© Foto ANP

Verstappen genoot van de sfeer tijdens de kwalifiactie in Zandvoort. „Ongelooflijk. Zo’n ronde rijden hier op dit circuit is te gek. En al die mensen in het oranje die hier zijn om mij te steunen, is ook onbeschrijfelijk mooi. Dank je wel”, zei hij in het interview kort na afloop. Verstappen zei dat het team van Red Bull tot diep in de avond had gewerkt om de auto beter te maken, want in de vrije trainingen op vrijdag had hij nog totaal geen goed gevoel. „We hebben heel veel veranderd en het is prachtig dat we zo ons zo goed hebben kunnen herstellen. De auto was nu weer een genot om in te rijden.”

De kwalificatie moest tijdens de tweede sessie kort worden stilgelegd nadat vanuit het publiek een rookpot op de baan was gegooid. Ook tijdens het slot van de beslissende sessie (Q3) was aan de zijkant van het asfalt even oranje rook te zien, afkomstig uit een rookpot. De coureurs hadden daar echter ogenschijnlijk geen last van en de kwalificatie kon doorgaan.

Lees ook: Kwalificatie Formule 1 kort stilgelegd vanwege vuurwerk op de baan. Politie arresteert man

Verstappen hekelde de man die de een rookpot op het circuit gooide. „Het is ontzettend dom om zoiets op de baan te gooien. Ze hebben hem geloof ik snel opgepakt en dat is maar goed ook, want dit is geen goede zaak”, zei Verstappen. „Die rookpluimen zijn best leuk om te zien, maar in beperkte mate en alleen op de tribunes”, zei de coureur van Red Bull. „Zo’n rookkaars hoort niet op de baan, dat is niet leuk, want het kan gevaarlijk zijn voor de coureurs. Het is ook een stomme actie, want die man is verwijderd en kan morgen de race niet zien.”

De Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz, respectievelijk tweede en derde in de kwalificatie, waren het hartgrondig eens met Verstappen. „Het is gevaarlijk, dus doe dit niet”, zei Leclerc. „Het was goed dat de organisatie snel reageerde en de man die dat ding gooide snel heeft verwijderd. Als er toevallig net een auto passeert, kan dat onnodige risico’s opleveren. We moeten echt zien te voorkomen dat dit kan gebeuren.”

Sainz opperde om de fans vooraf te waarschuwen. „Het is belangrijk dat ze weten wanneer ze zo’n kaars mogen gebruiken en wanneer niet. Het is duidelijk dat het niet kan tijdens de race. Wanneer wij met 300 kilometer per uur komen aanrijden, wil je geen afleiding door rook.”

Vorig jaar won Verstappen vanaf pole de eerste Dutch GP sinds 1985. Zondag begint de race om 15.00 uur. De tribunes en duinen om het circuit zitten dan volgepakt met naar verwachting zo’n 105.000 toeschouwers. Verstappen heeft in het WK-klassement 93 punten voorsprong op Pérez en 98 punten op Leclerc. Hij is daarmee hard op weg naar zijn tweede wereldtitel.

Lees ook: Ons Liveblog over de Dutch Grand Prix

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen