Lancering van nieuwe missie naar de maan opnieuw afgeblazen, bedrijven uit Beverwijk, Haarlem, Leiden, Lisse en Noordwijk werkten mee aan de missie

Het Space Launch System maandag vlak voor de bedoelde lancering in Cape Canaveral. De raket bleef op de grond wegens een slecht functionerende motor. Ook zaterdag ging de lancering niet door.© Archieffoto Foto AFP/Joe Raedle

ANP
CAPE CANAVERAL

De geplande lancering van een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig dat naar de maan moet vliegen, gaat ook zaterdag niet door, meldt de directeur van de ruimtevaartorganisatie van Europa (ESA) op Twitter. Maandag werd de eerste poging afgelast door motorproblemen en nu was er een brandstoflek tijdens het vullen van de tank van de raket met vloeibare waterstof. Aan de raket hebben verschillende Nederlandse bedrijven uit de regio een bijdrage geleverd.

Technici bleken niet in staat het probleem tijdig op te lossen, waarop de lanceerteams van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het advies gaven het lanceerproces stil te zetten.

Lees ook: ’Bloedende’ motor 3 houdt raket Artemis-1 op het lanceerplatform, teleurstelling in plaats van knallende champagnekurken bij Space Expo Noordwijk

De lancering van de Artemis I-missie zou in de avond plaatsvinden vanaf Cape Canaveral in Florida in de Verenigde Staten. Aan boord zitten geen mensen, de vlucht is bedoeld om alle systemen te testen. Het is een generale repetitie voor bemande vluchten naar de maan over een paar jaar.

Europa levert een klein, maar zeer belangrijk onderdeel van de raket: een 15.461 kilo zware module die alles bevat dat astronauten nodig hebben om in de ruimte te overleven: water, elektriciteit, lucht, warmte en communicatiemogelijkheden. Deze zogeheten European Space Module is in Noordwijk in elkaar gezet en getest. Drie regionale bedrijven leverden hiervoor de benodigde apparatuur: machinefabriek West-End uit Lisse, ingenieursbureau Pentacon Engineering in Haarlem en Microtechniek Special Products in Beverwijk.

Daarnaast levert Airbus Defence and Space, met vestigingen in Leiden en Oegstgeest, de zonnepanelen die de astronauten tijdens hun reis van elektriciteit moeten voorzien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maandag zou een nieuwe lanceerpoging kunnen volgen, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.