Twee medewerkers Russische ambassade Kabul omgekomen door aanslag

ANP Producties | Bron: ANP
Kabul

Twee medewerkers van de Russische ambassade in Kabul zijn maandag omgekomen toen een zelfmoordterrorist een bom liet afgaan bij de ingang van de diplomatieke missie, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook vier Afghanen kwamen om en er vielen elf gewonden. Volgens de politie in de Afghaanse hoofdstad hebben bewakers de aanslagpleger doodgeschoten.

Het Onderzoekscomité van de Russische Federatie, de hoogste onderzoeksinstantie in Rusland, zegt in een verklaring dat de Russische slachtoffers de tweede secretaris van de ambassade en een beveiliger zijn. Het comité kondigt aan een onderzoek te beginnen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei te hopen dat de verantwoordelijken voor de aanslag, die nog niet is opgeëist, "zo snel mogelijk de straf krijgen die ze verdienen". De Verenigde Naties veroordeelden de aanslag en riepen de Taliban op om diplomaten en diplomatieke missies beter te beschermen.

Visum

Bij de ambassade stonden naar verluidt Afghanen te wachten op een visum. Volgens een inwoner van de stad hebben veiligheidstroepen van de Taliban de omgeving afgezet.

Rusland handhaafde een ambassade in Kabul toen de radicaalislamitische Taliban daar vorig jaar de macht grepen. Veel andere landen besloten hun diplomatieke personeel, lokale medewerkers en eigen burgers te evacueren. Dat leidde destijds tot chaos op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad, waar zich veel angstige Afghanen verzamelden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.