Vrouwenfanclub F1 wil gesprek over grensoverschrijdend gedrag

ANP Producties | Bron: ANP
Zandvoort

De fanclub Formule 1 Vrouwen heeft vijftien meldingen gekregen van vrouwelijke bezoekers over grensoverschrijdend gedrag tijdens de race in Zandvoort. Maar oprichter Svenja Tillemans vermoedt dat veel meer vrouwen hiermee te maken hebben gehad. De fanclub wil in gesprek met het circuit om een einde te maken aan vrouwonvriendelijk gedrag rondom de races.

Tillemans hoorde verhalen van vrouwen die in hun billen werden geknepen of bier over zich heen kregen. Het circuit communiceerde een speciaal telefoonnummer waar vrouwen zich konden beklagen. "Hier zijn vijf meldingen binnengekomen, maar er was bijna geen bereik op het circuit. Ik weet dat een aantal vrouwen naar beveiligers is gestapt, maar die verwezen door naar de politie, die buiten stond. Dan krijg je het 'laat maar-effect' en dat is jammer."

Hoewel ze erkent dat het lastig is dit soort gedrag in een mensenmassa aan te pakken, ziet ze wel mogelijkheden zoals het inperken van het alcoholgebruik. Ook pleit ze voor meer controle op het circuit en zouden coureurs volgens Tillemans kunnen oproepen van elkaar af te blijven. Eerder deden vrouwen hun beklag over seksisme bij de Grote Prijs van Oostenrijk.

Nog geen aangiftes

Ze denkt dat vrouwen het gedrag vaak voor lief nemen, omdat ze toch graag naar de race willen. "Met het idee: ik weet waar ik heen ga, het moet maar even. Ik vraag me af of je dan uiteindelijk wel echt een leuk weekend hebt gehad. Ik denk het niet."

De politie heeft nog geen aangiftes binnen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de race, zegt een woordvoerder. Wel is er contact gezocht met een vrouw die op sociale media aangaf dat ze was belaagd door een dronken mannelijke bezoeker. "We hebben nog geen contact met haar."

De politie arresteerde in de loop van de zondagmiddag een man buiten het circuit voor schennispleging. Hij verzette zich bij zijn arrestatie en had pepperspray bij zich. Het is niet duidelijk of hij die ook heeft gebruikt. De man zit nog vast.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.