Russische krant Novaja Gazeta verliest mediavergunning

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Een Russische rechtbank heeft de mediavergunning van de krant Novaja Gazeta ingetrokken. Dat komt voor het onafhankelijke nieuwsmedium in de praktijk neer op een publicatieverbod in Rusland.

De Russische mediawaakhond had een zaak tegen Novaja Gazeta aangespannen, omdat de krant niet de juiste documenten zou hebben verstrekt met betrekking tot een wijziging van de eigenaar in 2006. De uitspraak is volgens hoofdredacteur Dmitri Moeratov politiek gemotiveerd. Hij heeft gezegd dat de krant in beroep zal gaan.

Novaja Gazeta besloot in maart onder druk van de autoriteiten in Rusland tijdelijk het werk neer te leggen. Dat gebeurde na de invoering van strenge regels over de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, die in Rusland officieel een "speciale militaire operatie" wordt genoemd. Veel onafhankelijke Russische media waren al onder druk gestopt met publiceren.

Hoofdredacteur Moeratov was vorig jaar een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg de prestigieuze prijs toegekend wegens zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting. De krant werd in 1993 opgericht met geld dat oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov had ontvangen met het winnen van dezelfde Nobelprijs.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.