Piano muziek, cello, zang en verhalen: een weekend vol live optredens in ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord
Anastasia Safonova en haar zoon Andrej van Brakel© ’t Mosterdzaadje
Wie graag luistert naar livemuziek, zang en verhalen kan volgende week vrijdag en zondag genieten van optredens in cultureel centrum ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord.
Internationaal geroemde pianiste Anastasia Safonova en haar zoon de cellist Andrej van Brakel treden vrijdag 16 september op in ’t Mosterdzaadje. Ze spelen werken van Brahms, Schumann, Ravel en Tsjaikovsky.
„Musicus zijn is méér dan een beroep, het is een manier van leven”, zegt Safonova. „Muziek inspireert, verbindt, motiveert en troost. We willen graag dat ons publiek, ook al is het voor even, het dagelijkse leven loslaat en meegaat naar de wereld van schoonheid.”
Anastasia, winnares van prestigieuze prijzen, is hoofdvakdocent piano aan het conservatorium in Maastricht. Haar 17 jarige zoon Andrej treedt in haar voetsporen. Hun optreden begint om 20.00 uur.
(Tekst gaat door onder de foto)
Zanger Anass Habib (Fez) en cultureel antropologe, zangeres en harpiste Janine Verdonk© Foto ’t Mosterdzaadje
Sefardische Joden
Zanger Anass Habib (Fez) en cultureel antropologe, zangeres en harpiste Janine Verdonk verzorgen op zondag 18 september vanaf 15.00 uur een middag met muziek, zang en verhaal van en over de Sefardische Joden.
In 1492 werden de in Spanje wonende Joden gedwongen zich óf tot het Christendom te bekeren óf Spanje te verlaten. Veel van deze Sefardische Joden vertrokken naar Turkije, Griekenland, de Balkan, Noord-Afrika, of naar West-Europa en brachten hun cultuur – de taal, liederen en gebruiken – mee.
Deze muziek vermengde zich met de melodieën en ritmen van hun nieuwe gastland, waarna een Sefardisch repertoire ontstond waarin de archaïsch Spaanse teksten, oriëntaalse ritmen en Oosterse en Westerse toonsoorten op unieke wijze samenkomen. Janine Verdonk vertelt over de roemrijke geschiedenis van de Sefardische Joden en Anass Habib zingt hun eeuwenoude liederen.
De zaal opent een half uur voor aanvang. Toegang tot de optredens is vrij, maar een bijdrage in de onkosten is wenselijk.