Johnson en Sunak roepen op tot eenheid na overwinning Truss

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De uittredende Britse premier Boris Johnson heeft zijn opvolger Liz Truss gefeliciteerd met haar overwinning bij de leiderschapsverkiezing van de Conservatieve Partij. Nu de campagne is afgelopen vindt Johnson dat het tijd is voor eenheid en dat "alle Conservatieven 100 procent achter haar gaan staan". Ook Truss' tegenstander Rishi Sunak heeft haar gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning.

Johnson denkt dat Truss "het juiste plan" heeft om de economische crisis in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Truss de stijgende prijzen van energie en levensonderhoud kan bedwingen.

Truss, die buitenlandminister was in het kabinet van Johnson, won de leiderschapsverkiezing van Sunak met 57 procent van de stemmen. Sunak sluit zich aan bij de woorden van Johnson. Hij bedankte de mensen die hem gesteund hebben, maar nu wil hij dat iedereen "zich verenigt achter de nieuwe premier, Liz Truss, terwijl ze het land door deze moeilijke tijden stuurt".

Oppositie

Oppositieleider Keir Starmer is minder enthousiast. De voorman van Labour vindt dat ze snel meer moet vertellen over haar economische plannen. Ze zou tijdens haar campagne alleen maar hebben gesproken over de belastingen van grote bedrijven en niet over de lasten van de gewone Britten. Volgens Starmer heeft ze te weinig voeling met de samenleving. Een ander Labour-parlementslid vindt dat het het beste zou zijn om nu landelijke verkiezingen te houden.

Vanuit het buitenland kwamen al wel felicitaties binnen voor de nieuwe premier. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kijkt ernaar uit om met Truss samen te werken en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hoopt op een constructieve relatie met de nieuwe premier. Ook premier Mark Rutte laat weten graag de band met het Verenigd Koninkrijk te versterken tijdens het premierschap van Truss.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.