Dijkgraaf opent academisch jaar met pleidooi meer waardering mbo

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft het academische jaar op uitnodiging van de Universiteit Maastricht geopend door te pleiten voor meer waardering voor het hbo en vooral het mbo. De minister spreekt van een "opening van het onderwijsjaar" en zegt dat hij "deze boodschap net zo goed op een mbo-instelling of hogeschool kan uitspreken".

De minister vindt het onterecht dat een universitair diploma vaak als hoger en beter wordt gezien dan een afgeronde opleiding op het hbo of mbo. Volgens Dijkgraaf voegen elk van deze soorten vervolgonderwijs iets unieks toe. Hij pleit daarom - niet voor het eerst - voor "verdere emancipatie" van het beroepsonderwijs en dan voornamelijk het mbo.

"Ik zou graag zien dat álle studenten gegund wordt volwaardig te kunnen genieten van alle aspecten van het studentenleven, van verenigingen tot sportfaciliteiten, van introductiedagen tot studentenkroegen, van internationale uitwisseling tot werkstages", aldus de minister.

Dit jaar mochten mbo-studenten voor het eerst meedoen met de Utrechtse Introductie Tijd (UIT), die hiervoor alleen bedoeld was voor beginnende studenten op het hbo en de universiteit. Ook begint de gemeente een proef om mbo'ers toegang te geven tot het sportcomplex Olympos van de Universiteit Utrecht en een aantal sportverenigingen voor studenten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.