Duitsland vraagt om 'vergeving' voor bloedbad tijdens Spelen 1972

ANP Producties | Bron: ANP
München

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft bij de herdenking van de terroristische aanslagen bij de Olympische Spelen van 1972 om vergeving gevraagd voor wat er is gebeurd. Hij gaf toe dat er vijftig jaar geleden veel fout is gegaan bij de gijzeling, die uiteindelijk zou leiden tot de dood van elf Israëlische atleten.

Steinmeier vindt dat Duitsland de Israëliërs onvoldoende beschermd heeft tijdens de Olympische Spelen en dat de politie fouten heeft gemaakt tijdens de gijzeling. Ook zou er "onwaardig" zijn omgegaan met de nabestaanden. "We kunnen niet herstellen wat er is gebeurd. Ik schaam me. Als staatshoofd vraag ik om vergeving."

Steinmeier is het eerste Duitse staatshoofd dat publiekelijk verantwoording aflegt voor het bloedbad. Bij de herdenking waren veel nabestaanden aanwezig, samen met de Israëlische president Isaac Herzog en de voorzitter van het Olympisch Comité Thomas Bach. De ceremonie werd gehouden op het militaire vliegveld Fürstenfeldbruck nabij München, waar de gijzeling tot een tragisch einde kwam.

Smartengeld

Nabestaanden van de slachtoffers dreigden het evenement te boycotten omdat ze van Duitsland smartengeld willen. Vorige week is een overeenkomst gesloten met de nabestaanden over een compensatie van 28 miljoen euro.

Op 5 september 1972 drongen acht Palestijnse terroristen het Israëlische onderkomen in het olympisch dorp binnen. Ze schoten twee sporters dood en namen negen leden van de ploeg in gijzeling. De Palestijnen eisten de vrijlating van tweehonderd Palestijnse gevangen in Israëlische cellen en wilden een vliegtuig. Bij de reddingsactie door speciale eenheden kwamen de negen gijzelaars, een agent en vijf terroristen om het leven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.