NS-personeel staakt opnieuw: vrijdag beperkt treinverkeer in regio noordwest en west

DEN HAAG

NS-medewerkers gaan opnieuw staken in verschillende regio’s. De eerste stakingsdag is aanstaande vrijdag in de regio’s noordwest en west, zo melden de vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen. De week daarop is er een staking op dinsdag 13 september in de regio’s oost, zuid en noord en donderdag 15 september in regio midden.

Mocht NS na deze tweede stakingsronde nog steeds niet op de cao-eisen reageren, „dan volgen er landelijke stakingen”, zo dreigen de vakbonden. Het is nog onduidelijk wat de impact zal zijn van de nieuwe stakingen op het treinverkeer en voor reizigers.

De afgelopen twee weken hield het NS-personeel al een estafettestaking van vijf stakingsdagen voor een betere cao. Eerder kondigden de bonden al vervolgacties aan, omdat de NS niet op de cao-eisen had gereageerd, maar waren er nog geen data bekendgemaakt.

„Alhoewel de stakingen van 24, 26, 29, 30 en 31 augustus qua actiebereidheid en effect op de dienstregeling en alle andere werkzaamheden bij NS een daverend succes zijn geweest, ligt er nog steeds geen nieuwe cao”, zo melden de vakbonden in een persbericht. „Een cao met een salaris, waarvoor mensen graag bij NS komen werken en met afspraken waarmee je naast je baan bij NS weer een sociaal leven kan hebben en weer gezond de eindstreep kan halen”, aldus de vakbonden.

600 euro uitkering

Een van de eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen de bonden een eenmalige uitkering van 600 euro, een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken en moet „de menselijke maat terug in het bedrijf.” Onder de NS-cao vallen zo’n 16.700 medewerkers.

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen eerder vast. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Wel heeft het bedrijf eerder laten weten open te staan voor onderhandelingen met de bonden. Maandagavond kon een woordvoerster hieraan niet veel toevoegen. „De NS betreurt nieuwe stakingen. Maar we hopen nog steeds dat het niet zo ver komt. De deur staat nog open en we willen graag met de collega’s aan tafel.” De NS stelt dat de stakingen een duidelijk signaal zijn en dat de oproep van de vakbonden serieus wordt genomen. „Wij zijn aan zet. Het is in het belang van onze collega’s om tot een goede cao te komen. Wij zullen daar initiatief toe nemen.”

De cao-onderhandelaars van CNV Vakmensen en FNV zeggen nog geen uitnodiging te hebben ontvangen voor een gesprek. „Maar die moet morgen komen, anders is het echt te laat”, aldus Jerry Piqué van CNV. Mocht er eventueel een aanbod komen vanuit de NS dan zijn de stakingen niet per definitie van de baan. „Dat is afhankelijk van het aanbod dat er eventueel komt.” Ook FNV wil eerst de uitnodiging afwachten. „Daarna bepalen we met de cao-commissie of die inhoudelijk genoeg is en of het überhaupt een gesprek waard is. We doen het niet alleen voor de koffie”, aldus Henri Janssen van FNV.

De eerste aangekondigde stakingsdag, vrijdag, valt samen met een staking van werknemers in het streekvervoer. Zij leggen vrijdag in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel het werk neer, ook voor een betere cao.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.