Zeefdrukken maken, deze opvouwen en in je zak steken, Kunstenaar Vincent Uilenbroek: ’Dat levert verrassende dingen op’

Vincent Uilenbroek in zijn atelier, foto uit 2018.© Archieffoto United Photos

Jaap Timmers
Haarlem/Bloemendaal

Kunstenaar Vincent Uilenbroek (1980, Haarlem) is gebiologeerd door slijtageplekken en vouwlijnen in zijn zeefdrukken. Hij stelt deze kunstwerken met ingang van zaterdag 10 september tentoon in galerie Castellvm Aqvae in Bloemendaal.

Hij draait de boel om. Fragmenten die je anders misschien zou wegknippen, leiden bij Uilenbroek een eigen leven. Dat levert op het eerste gezicht speelse en kleurrijke vormen op, die bij nadere beschouwing de diepte in gaan en spannend worden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Unfold Inverse 1, door Vincent Uilenbroek

„Dat levert verrassende dingen op”, zegt hij. In Bloemendaal hangt onder meer zijn serie Unfold. Uilenbroek: „Ik speelde met het idee om mijn zeefdrukken een tijdje met me mee te nemen. Door ze op te vouwen en te dragen in mijn kleding kwamen er na verloop van tijd vouwlijnen en slijtageplekken in.” Vervolgens bewerkte hij ze opnieuw.

(Tekst gaat door onder de foto)

Unfold Repress 6, door Vincent Uilenbroek

Uilenbroek maakte verder grote werken op papier en hout, en enkele multiples (afdrukken van oorspronkelijke kunstwerken).

Verkooptentoonstelling Vincent Uilenbroek, 10, 11 en 18 september, 11-17 uur, Hoge Duin en Daalseweg 21b, 2061 AE Bloemendaal

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.