Oekraïense leger zet opmars in oosten voort

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Het Oekraïense leger boekt steeds meer vooruitgang in het oosten van het land. Volgens Kiev hebben Oekraïense strijders de afgelopen 24 uur meer dan twintig plaatsen heroverd. "De bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door", zei de generale staf van de Oekraïense troepen maandag in een update.

"Oekraïense strijdkrachten krijgen de volledige controle over deze plaatsen terug", meldde het Oekraïense leger. "Russische troepen verlaten hun positie gehaast en slaan op de vlucht."

Het Oekraïense leger is bezig met een succesvol tegenoffensief in het oosten. Volgens een Oekraïense topcommandant hebben zijn troepen sinds begin september 3000 vierkante kilometer aan verloren grondgebied teruggewonnen. Het Russische ministerie van Defensie kondigde dit weekend aan zijn troepen terug te trekken uit de regio. Als officiële reden gaf het ministerie een strategische "hergroepering" van de eenheden.

Veel troepen

Een functionaris van het Russische leger in Charkov zei maandag dat Oekraïne afgelopen week met acht keer zoveel troepen als de Russen aanwezig was in de regio. Volgens de functionaris zijn de troepen in het noorden van de regio inmiddels in de buurt van de Russische grens. Het Russische leger zou inmiddels ongeveer 5000 burgers uit het gebied hebben geëvacueerd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde zondagavond ook de inname van de strategisch belangrijke plaats Izjoem aan. Op opgedoken videobeelden is te zien hoe Oekraïense soldaten de nationale vlag hijsen in de stad. Ook de herovering van de eveneens strategisch belangrijke plaats Koepjansk werd dit weekend gemeld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.