Forum voor Democratie en Van Haga laaiend op minister Yeşilgöz

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Forum voor Democratie en de Groep van Haga zijn woedend op minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) over haar uitspraken over Forum-voorman Thierry Baudet en de Groep van Haga in haar HJ Schoolezing maandagavond. Ze zei dat deze partijen alleen maar uit zijn op ophef en het belang van Nederland niet dienen.

Wybren van Haga eist dat de minister haar woorden terugneemt en excuses aanbiedt. Forum-voorman Thierry Baudet wilde de minister tijdens het vragenuurtje over haar uitspraken aan de tand voelen. Maar Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp koos andere vragen uit, tot woede van Baudet, die haar voorhield dat de actie van de justitieminister "volstrekt ongepast" is en staatsrechtelijk niet deugt. "Onze politieke positie is in het geding" en daarom moet de Tweede Kamervoorzitter hem en zijn partij beschermen, vindt hij. De Forum-leider wees ook op bedreigingen waarmee hij te maken krijgt.

Yeşilgöz trok in haar lezing van leer tegen de partijen. "Nepnieuws, wantrouwen en achterdocht vervuilen en radicaliseren het maatschappelijk debat, zelfs zodanig dat onze democratische rechtsstaat en zijn hoeders in de knel komen", zei Yeşilgöz. Het negeren van complottheorieën en ondermijnende uitlatingen werkt niet om ze op die manier vanzelf te laten weggaan. Het gaat helemaal niet weg en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen", zei de minister maandagavond.

Jodenhaat

Ze refereerde daarbij aan Baudet die onder meer openlijk Jodenhaat uit, maar ook aan uitspraken van de Groep van Haga die in de ogen van de minister alleen maar ten doel hebben ophef te veroorzaken. Hun partijen hebben volgens Yeşilgöz "verder geen enkele inhoudelijke agenda".

"Zij keerde zich expliciet tegen mij en mijn partij BVNL met een smerige verwijzing naar extreemrechts", zegt Van Haga op de site van zijn partij, die zich BVNL (Belang van Nederland) noemt. Als er geen excuses komen, "zeggen we het vertrouwen in haar op." Baudet sprak van "zorgwekkende, antidemocratische uitspraken" van de minister.

Bergkamp ging inhoudelijk niet in op de aantijgingen van Baudet en Van Haga. Ze zei de brief die Van Haga haar heeft geschreven te zullen beantwoorden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.