Wat moet je als ineens je vader jouw muziek goed gaat vinden? | Classic Album

Robbert Minkhorst

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: Blood Sugar Sex magix van Red Hot Chili Peppers.

Als zelfs je vader een nummer van de Red Hot Chili Peppers goed gaat vinden (’Under the bridge’), gaat er misschien iets heel erg mis. Het is verwarrend ook voor pubers die zich tegen hun ouders aan het afzetten zijn - en muziek als munitie gebruiken.

Tegelijk betekent het natuurlijk wel wat, als huisvaders aan de haal gaan met mannen die eerder nog naakt met alleen een sok om hun je-weet-wel de straat overstaken. Een scène die trouwens verwijst naar een albumhoes van The Beatles, de muziek waar de bewuste vader in zijn jonge jaren graag naar luisterde. ’Sir Psycho Sexy’, waarin een seksavontuurtje met een politieagente wordt bezongen, staat op hetzelfde album als het salonfähige ’Under the bridge’.

Dat album, ’Blood Sugar Sex Magix’ (1991), is het beste, belangrijkste en meest briljante wat de Peppers ooit maakten. Dit was hun magnum opus. Al het enorme talent dat de muzikanten bezaten, al hun vernuft en al hun energie werd hier samengebald. Tekstueel geregeld nog even provocerend en puberaal, maar hun muziek kwam hier tot volle wasdom.

Op ’The Uplift Mofo Party Plan’ en ’Freaky Styley’ stonden prachtige stukken, scherp, strak, swingend, alleen soms nog wat onevenwichtig. Met ’Mothers Milk’ koos de band de meer hardere (rock)kant. Op ’Blood Sugar’ smolt alles samen; een symbiose van funk, rock, go-go en rap. Die mix van muziekstijlen had toen momentum, maar de Peppers voegden er hun meesterwerk aan toe.

Klik hier voor de Vrij Magazine Classic Album Spotify Playlist.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.