Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol: ’Ik heb mijn uiterste best gedaan’

Dick Benschop staat de pers te woord over de problemen op het vliegveld.© ANP

ANP
SCHIPHOL

Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol. Hij heeft zijn functie zelf ter beschikking gesteld, zegt een woordvoerder van Schiphol tegen het ANP. De druk op Benschop nam toe na maanden van chaos op de luchthaven, vooral als gevolg van personeelstekorten. Onder leiding van Benschop lukte het niet om aan de problemen een einde te maken.

Sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Schiphol kampt onder andere met een tekort aan beveiligers. Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend.

Lees ook: Twitter gaat los op vertrek Schiphol-topman: ’Dick Benschop vertrekt. Nu mijn vlucht nog!’

Benschop zegt dat hij niet wegloopt voor de problemen: „Ik maak op eigen initiatief ruimte om Schiphol een nieuwe start te geven. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn eigen persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen. De situatie op Schiphol gaat me aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel weer beter gaat. Ik hou van Schiphol.”

Lees ook: Schiphol-topman Benschop denkt niet aan opstappen: ’Mijn opgave om boel aan te pakken’

Vakbond FNV vindt het „spijtig” dat topman Dick Benschop van Schiphol vertrekt. „Ik weet niet of aftreden de oplossing van de problemen dichterbij brengt, ik zou zeggen dat optreden eerder leidt tot oplossingen. Ik ben bang dat dit de oplossing verder vertraagt”, aldus campagneleider Joost van Doesburg van FNV.

Dat Schiphol „veel te ver vast in de race naar beneden zat” en „vastzat in steeds goedkoper worden” verwijt FNV Benschop niet. „Dat lag al besloten in de strategie voor zijn komst.” Van Doesburg is verrast door het opstappen van Benschop en had het niet zien aankomen. Hij kan het wel begrijpen: „De druk op hem was hoog.”

KLM

KLM-baas Marjan Rintel heeft begrip voor het besluit van Benschop. Ze wijst daarbij op de voortdurende chaos op de luchthaven, meldt ze in een korte verklaring. „In het belang van onze klanten verwacht ik dat er snel en adequaat orde op zaken wordt gesteld”, stelt ze.

Claimorganisaties vinden het aftreden goed nieuws. Vanwege het vele aantal vertraagde en geannuleerde vluchten op Schiphol dit jaar hebben de organisaties tienduizenden claims voor schadevergoedingen van klagende passagiers ontvangen.

„Zijn positie was onhoudbaar geworden als je zoveel tijd heb gehad om de problemen op te lossen en schoon schip te maken”, laat directeur Roel Elshout van claimorganisatie Vlucht-vertraagd.nl weten. „Ik begrijp wel dat hij nu zegt: het is me niet gelukt.” Elshout zegt dat het onhandig was van Schiphol om de tijdelijke zomerbonus voor beveiligers in te trekken. Daardoor zijn veel beveiligers van Schiphol weer vertrokken waardoor er opnieuw problemen met grote drukte zijn ontstaan.

Omwonenden

Het vertrek van Benschop als topman van Schiphol lost de problemen op de luchthaven, zoals geluidsoverlast en personeelstekort, niet op. Hoewel hij zijn werk beter had kunnen doen, stond hij ook voor een onmogelijke opgave, zegt Matt Poelmans van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) namens de omwonenden van het vliegveld. „Schiphol moet goedkoop zijn en kwaliteit leveren. Dat is een moeilijke taak”, aldus Poelmans, die vermoedt dat Benschop niet vrijwillig is opgestapt. „Hij zat in een onmogelijke positie.” Volgens hem zijn de politiek, de minister en Tweede Kamer, ook verantwoordelijk voor wat de president-directeur kan uitvoeren.

Benschop had te weinig oog voor de omgeving, meent Poelmans. „Hij heeft veel te weinig gedaan aan hinderbeperkende maatregelen.” Volgens de ORS moet het overstapmodel, waarbij reizigers via Schiphol overstappen naar een andere vlucht, verdwijnen. „Dat zou ruimte geven, zowel op Schiphol als voor de omgeving.”

Zomer vol problemen

Een wilde staking van bagage-afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen. Om personeel te behouden, deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar deze regeling liep per september af, waarna veel medewerkers alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit had opnieuw grote problemen tot gevolg. Ook deze week was het nog zo druk op de luchthaven dat opnieuw mensen hun vlucht misten.

Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Waar was Benschop? Topman Schiphol verzwijgt vakantie en verschuilt zich achter coronabesmetting

Lees ook: Minister Harbers hoorde dag later pas dat Schipholbaas Benschop opstapt

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.