Haarlemmers helpen Haarlemmers: Femke lijdt aan een progressieve hersenziekte. Ze wil graag een duwrolstoel om haar vrijwilligerswerk beter te kunnen doen
Femke Schukking (46) lijdt aan een progressieve hersenziekte, die haar beperkingen oplegt. Ze is al enkele jaren volledig afgekeurd, maar doet zoveel mogelijk vrijwilligerswerk. Om haar vrijwilligerswerk bij Stem in de Stad makkelijker te maken, zou ze graag een extra rolstoel hebben. „Dan kan ik met mijn scootmobiel naar werk om daar dan over stappen in de rolstoel.” Kosten: (tweedehands) rond de 300 euro.
Ze werd geboren in Alkmaar, maar groeide op in Friesland en studeerde in Groningen. „Daar heb ik de Hbo-opleiding Informatiedienstverlening en Management afgerond. In 2002 ben ik voor mijn werk bij de Provincie Noord-Holland naar Haarlem verhuisd, en nooit meer weggegaan.” Ze woont, met haar kat Saar, zelfstandig in een oud kerkgebouw dat omgeturnd is tot appartementencomplex.
Hersenziekte
Rond haar 26ste kreeg Femke te horen dat ze aan een progressieve hersenziekte lijdt. „Het is een ziekte die zich in een klein deel van mijn hersenen bevindt. Maar dat is wel het deel dat veel functies in het lichaam aanstuurt. Met de rest van mijn hersenen is niets mis, en mijn levensverwachting is normaal. Alleen nemen de beperkingen wel toe. Dat gebeurt gelukkig langzaam, maar het gebeurt wel. Ik weet niet wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn.” Haar beide ouders waren drager van het ’mankement’, maar lijden zelf niet aan de ziekte. Femke en haar zus kregen de ziekte allebei wel.
Ze heeft onder meer moeite met bewegen, heeft spasmes en praat moeilijk. Allemaal zaken die van buitenaf zichtbaar zijn. „Mensen nemen daarom vaak gelijk maar aan dat ik dus ook verstandelijk gehandicapt moet zijn. Maar met mijn verstand is niets mis. Dus is het soms heel vervelend als ik bijvoorbeeld iemand achter mijn rug aan een ander hoor vragen wat ik wil drinken.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Femke wil graag een tweede rolstoel.© United Photos/Toussaint Kluiters
Je zou haar kunnen vergelijken met een prima auto, prima in de lak en met een motortje dat loopt als een zonnetje. De auto rijdt ook goed, alleen heeft het stuur zijn kuren. Daardoor is de wagen soms niet en soms moeizaam te besturen.
„Ik snap dat ik geen geweldige eerste indruk maak”, zegt ze met gevoel voor ironie. „Maar waarom vragen mensen mij niet eens gewoon wat me mankeert? Dat zou mijn leven makkelijker maken. Niet gelijk oordelen, maar gewoon vragen wat er aan de hand is. Nu voelt het vaak alsof mensen me niet op waarde schatten. Puur omdat ze mij inschatten op basis van wat ze zien. Niet op basis van wat ze weten en wie ik ben.”
In 2017 werd ze voor 100 procent afgekeurd. „Ik werkte toen bij VNO-NCW/MKB in Den Haag. Ze wisten dat ik een progressieve ziekte had. Bij mijn sollicitatiegesprek kwam ik al binnen met een rollator. Toen ze mijn dienstverband beëindigen was ik daar in eerste instantie best boos om. Nu snap ik het wel. De taxikosten alleen al waren in verhouding hoger dan wat ik verdiende. En zij vonden dat het voor mij beter zou zijn als ik me op het omgaan met mijn ziekte zou focussen.”
Lees ook: Haarlemmers helpen Haarlemmers: Martien wil graag weer een kantoortje om andere mensen te helpen
Grotere plaatje
De tijdelijke boosheid betrof ook het grotere plaatje. „Ik ben 46 en sta nog midden in het leven. Alleen kan ik er niet aan deelnemen zoals anderen. Ik sta voor mijn gevoel aan de zijlijn. Inmiddels heb ik geleerd genoegen te nemen met wat ik wél kan. Maar als je bij de pakken neer gaat zitten, heb je daar alleen jezelf mee. Dus doe ik wat ik kan, al probeer ik de lat niet te hoog te leggen.”
Ze doet nog indrukwekkend veel. Ze roeit, met behulp van een speciaal stoeltje in de boot, helpt als vrijwilliger bij de Toneelschuur als kaartjesknipper, is lid van de Wijkraad en helpt elke week vrijwillig een dag bij Stem in de Stad. „Voorheen werkte in bij BUUV. Maar die schakelden over op thuiswerken. En ik wil er juist uit, onder de mensen zijn. Ik ben echt een mensenmens. Ik vind dat allemaal bij Stem in de Stad. Bovendien motiveert de mentale weerbaarheid van de mensen die ik daar soms ontmoet mij ook. Als ik soms zie hoe dakloze mensen hun leven weer oppakken, geeft mij dat ook kracht.”
Ze gaat in haar scootmobiel naar haar werk. „Het is te ver om met de rolstoel te gaan. Maar mijn scootmobiel is te groot en te log om me er daar binnen mee voort te bewegen. Het zou dus geweldig zijn als er daar een duwrolstoel zou staan. Met een tweedehandsje ben ik al blij, als er maar een hoge rugleuning op zit. Dan kan ik voortaan met mijn scootmobiel naar mijn werk, en dan kan ik daar overstappen in de rolstoel.”
Lees ook: Haarlemmers helpen Haarlemmers: Oekraïense Lyudmyla wil graag zwemles voor haar autistische zoon
Over Haarlemmers helpen Haarlemmers
Haarlemmers helpen Haarlemmers is een samenwerking van Haarlems Dagblad en Stichting Stem in de Stad. In deze rubriek roepen wij onze lezers op om in de regio Haarlem mensen te helpen die een steuntje in de rug verdienen. Het gaat nooit om grote bedragen, maar om praktische hulp zoals de aanschaf van noodzakelijke spullen of diensten. Uw eventuele donatie lichten wij met uw motivatie graag toe in de volgende editie van deze rubriek.
Marc Evers won vijf paralympische medailles en wil Oekraïense Davyd graag helpen om zwemles te krijgen
Twee weken geleden vroeg de Oekraïense Lyudmyla Suchorodina om zwemles voor haar autistische zoon. Er meldden zich vele gevers, waaronder zelfs een met Olympisch goud: Marc Evers uit Hillegom.
Zijn vader Frank Evers vertelt hoe Lyudmilla’s verhaal hem direct aansprak. „Mijn zoon Marc is autistisch en hij heeft heel veel baat gehad bij zwemmen. Ik snap de situatie dus en geloof in de kracht van het water. Het geeft iemand met autisme rust en zelfvertrouwen.” Overigens gebeurde dat bij Marc niet direct. „Hij haalde zijn eerste zwemdiploma pas na zes pogingen, haha. Maar daarna ging het snel. Toen hij als 12-jarige voor het eerst meedeed aan de Nederlandse Kampioenschappen won gelijk 5 gouden medailles. Het bleek een voorbode van veel grotere successen. In 2012 won hij bij de paralympische Spelen in Londen goud en brons en vier jaar later won hij in Rio de Janeiro opnieuw goud, zilver plus een bronzen plak. „Marc leerde een op een zwemmen in Lisse bij de Zevensprong. Een organisatie die zich toelegt op vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Wellicht is dat te ver voor Lyudmyla en Davyd. Maar de gevraagde 325 euro geven we graag om te helpen met wat wel mogelijk is.